Къде живеят най-щастливите хора в света?

Въпреки че понятието „щастие“ е относително, учени от Великобритания през 2006 година разработиха Международен индекс за щастие, с помощта на който решиха да разберат в коя страна живеят най-щастливите хора в света.

Оценката бе извършена според три основни параметри – екология, продължителност на живота и удовлетворение на самите граждани от техния живот.

Резултатите донякъде се оказаха неочаквани: най-щастливите хора живеят в малката централноамериканска държава Коста Рика.

Ето няколко интересни факта за тази безкрайно красива страна, представени от i-fakti.ru:

1. Площта на държавата е 51 000 кв. км. Това е малко по-малко от половината площ на България в днешните ѝ граници. А да живеят в щастлива страна имат шанса по-малко от 5 милиона души.

2. Жителите на Коста Рика са много загрижени за природата. Не е изненадващо, че 1/4 от страната е заета от национални паркове. 2/3 от държавата пък са покрити с гора. Тук са се запазили ценни дървесни видове като балсовото дърво и абаносът.

3. В превод от испански името на страната означава „Богат бряг“. През 1502 година тук пристига четвъртата експедиция на Христофор Колумб. Европейците са поразени от факта, че местните жители са буквално окичени със златни бижута.

4. Испанците активно са започнали да търсят злато там, но не намерили много находища. А всъщност, златото е внасяно там от Перу. Но и досега циркулират слуховете, че в Коста Рика има несметни златни съкровища, които просто не могат да бъдат открити.

5. Едно от местата, където се търси злато, е остров Кокос, най-големият необитаем остров в Тихия океан. За последните 200 години там е имало около 300 експедиции, но никой не успява да открие съкровище. Поне никой не го е обявил официално.

6. Преди ерата на колонизацията територията на съвременна Коста Рика е била обитавана от индианските племена уетари. В съвременността индианците в страната са много малко, 2/3 от населението на Коста Рика са представители на европеидната раса, а туземците са под 2%.

7. Едва през 2012 г. в страната са се появили пътни знаци. Освен това, на местните шофьори не е забранено да управляват автомобилите си в нетрезво състояние. Но все пак, ако по вина на шофьора се случи произшествие, наказанията са строги.

- реклама -
Flashlight gif 640×90