Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години?

Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа се работи най-дълго за пенсия и къде пенсионерите получават най-добри доходи? Ето някои сравнения.

“Работим на смени, включително през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст”, казва Фарид от Франция. Той е синдикалист и протестира заедно с над 1 милион французи срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Но онова, което е кошмар за французите, е мечта за германците, които скоро ще се пенсионират на 67, пише „Дойче Веле“.

Какви сравнения могат да се направят?

Системите са много различни, казва Моника Куайсер от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Но някои неща си приличат в повечето държави: “Първо, раждаемостта е спаднала и второ, очакваната продължителност на живота се увеличава. И трябва да се прецени как да бъде разпределена допълнителната тежест, така че да не бъдат натоварвани само най-младите. Всичко това трябва да се финансира.”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са особено важни: публични разходи, т.е. колко струва съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

На каква възраст се пенсионират в различните европейски държави? А в България?

Най-дълго работят нидерландците. За пенсия от системата на общественото осигуряване е необходимо кандидатът да е навършил 66 години. Но повечето хора спират да работят по-рано и се пенсионират още на 63. И в Германия много хора се пенсионират на 63, макар че официалната пенсионна възраст за момента възлиза на 63 години и 8 месеца. При това възрастта за излизане в пенсия се вдига постоянно в зависимост от годината на раждане с по няколко месеца.

- реклама -