Къде в Европа е най-висока избирателната активност?

Десетки милиони европейци излязоха на избори в неделя, тъй като 21 държави днес избират своите победители в битката между националистическата десница и проевропейските сили, за да определят бъдещия курс на съюза.

Избирателната активност до обед беше по-висока, отколкото през 2014 г. в някои страни, особено във Франция и Румъния, и приблизително стабилна в други, когато започнаха да се появяват информации от континента.

Седем държави-членки на ЕС вече гласуваха, но официалните резултати не могат да бъдат публикувани, докато и останалите не сторят това. Европейският парламент ще даде оценка на гласуването в 1815 GMT, а временните резултати ще започнат да се появяват от 21:00 GMT.

Евроскептичните партии, които се противопоставят на проекта за все по-тесен съюз, се надяват да се сдобият с повече от една трета от местата в 751-членното събрание в Страсбург, нарушавайки проинтеграционния консенсус.

Крайно десните партии на италианския вицепремиер Матео Салвини и на Марин льо Пен във Франция “ ще бъдат начело в това предизвикателство, а редиците на евроскептиците ще бъдат укрепени от партията на британския популист Найджъл Фараж.

Президентът на Франция Еманюел Макрон сам се наложи да действа като фигура на центристките и либералните партии, които се надяват да не допуснат националистите до ключови работни места и вземане на решения в ЕС.

Към средата на деня не беше ясно на чия страна се накланя резултата, но битката изглежда е мотивирала френските избиратели, след като до този час бяха гласували 19,26%, т.е. с 3,5%“ повече отколкото по същото време миналата година./

- реклама -