бактерии

Къде у дома ви има бактерии, за които дори не подозирате

Микробите винаги се крият на различни места в дома ви, за които трудно ще предположите.

Не бързайте с паниката. Докато се приготвяте с ръкавиците и препаратите, ние подготвихме списък с 11-те най-мръсни места във всяка къща. И разбира се решение, как да се справите с тях.

Гъбите за миене на съдове

Независимата организация за обществено здраве NSF International е изследвала 22 домакинства за микроби върху различни предмети. Резултатите показват, че гъбите, с които се мият съдовете, предлагат най-добрите условия за бактериите да се размножават. Coliform бактерии – семейство, включващо бактериите салмонела и ешерихия коли, които причиняват хранително отравяне, са открити в 75% от кухненските гъби. Стафилококи са открити в 18% от гъбите.

В 86% от гъбите са открити гъбички и мухъл, които не са непременно опасни, но може да предизвикат реакции при хората с алергии.

Микробиологът д-р Филип Тиерно обяснява, че най-добрият начин кухненските гъби да се почистят, е да се потапят в белина за 10-30 секунди след всяка употреба, след това да се изплакват и изстискват. Други начини за дезинфекция са поставянето им в микровълнова фурна за 30 секунди или в съдомиялна машина.

Редовната подмяна на гъбите за съдове е задължителна – най-много на две седмици.

Кухненската мивка

Кухненските мивки печелят второ място за най-мръсни места в дома. Почти половината от изследваните дават положителни резултати за Coliform бактерии, което може да се идентифицира с фекално замърсяване. Дом за гъбички и плесен се оказват 27% от мивките.

Стените и дъното на мивката трябва да се почистват с дезинфекциращ препарат поне два пъти седмично. Решетката на сифона пък трябва ежеседмично да се измива в съдомиялна машина.

Поставката за четки за зъби

дома

Поставките за четки за зъби съдържат повече микроби на квадратен сантиметър от тоалетните чинии!

Най-малко една четвърт от изследваните поставки имат Coliform бактерии, 64% се оказват с гъбички и мухъл, а в 14% са открити стафилококи. Добре е да почиствате поставките два пъти седмично с гореща вода и сапун, последвани от дезинфекцираща течност, или да ги измивате в съдомиялна машина, ако поставката го позволява.

Копчетата на печката за готвене

дома

По 14% от копчетата на печките за готвене има Coliform бактерии, 27% – гъбички и плесен, а 5% са със стафилококи. Чудите се как е възможно копчетата да са толкова мръсни? Помислете само как приготвяте храната за готвене и се отправяте директно към печката, без да измиете ръцете си. Всички вещества от пръстите ви полепват по повърхността на копчетата.

Следващият път, когато почиствате печката, не забравяйте и внимателното дезинфекциране на копчетата.

Кафемашината

дома

Гъбички и плесен има в 50% от резервоарите за вода на кафемашините. Около една десета дават положителни резултати за Coliform бактерии. Това важи както за ресторанти и кафенета, така и за частните домове.

Препоръчително е да измивате добре всички подвижни елементи на кафемашината всеки ден, както и да спазвате ръководството на производителя за вътрешното й почистване поне веднъж месечно.

Възглавниците

дома

Възглавниците и леглата в дома ви предоставят топла и влажна среда, в която домашните акари (малки паякообразни животинки) се размножават. А ако самото им присъствие в леглото ви не е достатъчно отблъскващо, изпражненията от буболечките съдържат вещества, които може да предизвикат проявления при хора с алергии.

Най-добре е да сменяте възглавниците си с нови през известен период от време. Но също така трябва да перете както калъфките, така и самите възглавници с омекотяващ перилен препарат и гореща вода. Хубаво е да инвестирате в антиалергични възглавници и матрак, за да се предпазите от акарите.

Отделенията за плодове и зеленчуци в хладилника

дома

Не само необработеното месо и яйцата имат лоша репутация, когато стане дума за хранително отравяне. Плодовете и зеленчуците също може да бъдат заразени със салмонела, листерия, норовирус или ешерихия коли, обясняват от Центъра за изследване и превенция на заболяванията.

В 5% от отделенията за плодове и зеленчуци в хладилника съдържат салмонела, други 5% имат листерия, а в цели 95% от тях има гъбички и плесен. Затова се препоръчва цялостното почистване на хладилника поне веднъж в месеца.

Отварачката за консерви

дома

По 10% от отварачките за консерви има салмонела, 20% са с плесен и гъбички.

Никога не прибирайте отварачката обратно в шкафа, без да сте я почистили. Измивайте я с топла вода и препарат за съдове или поставяйте в съдомиялната след всяко използване. В противен случай рискувате да замърсите храната си.

Кухненските шпатули

дома

Дори редовното измиване на шпатулите не гарантира, че те са чисти. Върху 10% от изследваните гумени шпатули е открита бактерията ешерихия коли, а 35% съдържат плесен и гъбички.

Използвайте гореща вода и не пестете препарата за съдове, когато измивате гумените шпатули или пластмасовите купи.

Уплътнението на блендера

дома

Уплътнението е онзи гумен пръстен, който се намира на вътрешната страна на каната. Почиствайте го редовно, защото 5% от изследваните се оказват със салмонела и други 5% – с ешерихия коли. Цели 45% имат гъбички и плесен.

Всяка част от блендера трябва да се почиства старателно след използване – това е гаранцията за вкусно и безвредно смути.

Хавлиените кърпи

дома

Хавлиите много често остават влажни или се намират в банята, където има горещи изпарения, а това създава наистина благоприятна среда за размножаването на бактерии.

Личната ви кърпа рядко може да ви навреди, защото бактериите, които се съдържат в нея, са от собствената ви кожа. Но нещата не изглеждат така, ако споделяте кърпа с друг човек. Различни патогени може да попаднат върху кожата ви и това да предизвика инфекция или акне.

- реклама -