Къде слънцето не залязва 69 дни и защо местните искат да забранят часовниците

Жителите на един остров в северна Норвегия искат да сменят часовниците си с цветни гирлянди. И да го обявят за първата в света „свободна от време зона“. С лятното слънцестоене в северното полукълбо идва незабравим период за северния остров Сомарой, чието име в превод означава „летен остров“.

На този остров слънцето не залязва от 18 май до 26 юли – цели 69 денонощия.

Дългата полярна нощ продължава от ноември до януари. Тогава слънцето не изгрява. Затова по време на лятното слънцестоене местните използват максимално светлината, без да се съобразяват с частта от денонощието.

„В средата на нощта можете да забележите деца, които играят футбол, хората да боядисват къщите си или косят ливадите си, а тийнейджърите да плуват.“, споделят местните.

Времето няма как да спре и календарът ще отброи набързо седмиците до края на юли, когато свършва лятното слънцестоене, но … това няма да спре местните да живеят по един различен начин – подчинен изцяло на слънцето.

А и идеята им е добър рекламен ход – кой не би искал да види това чудно място и да порита футбол или да поплува в 2 през нощта, но не на лунна светлина, а под лъчите на слънцето!

- реклама -