Къде се намира Чумавата крепост (СНИМКИ)

Крепостта Александър I, известна още като Чумавата крепост, се намира във Финския залив на Балтийско море, край Санкт Петербург и Кронщат. Построена е върху изкуствен остров в средата на 19. век, като целта й е била да брани балтийския проход.

Санкт Петербург, намиращ се във Финския залив на Балтийско море, в миналото е защитен с поредица от укрепления, разположени в целия залив.

Повечето от тях са построени в и около остров Котлин, който се намира в средата на тесния вход на залива, на 30 км разстояние от Санкт Петербург, пише profit.bg.

Други са издигнати на брега на залива и на острова. Заедно те предлагат страхотна защита срещу вражески нападения, идващи от морето.

Строителство на тези укрепления започва скоро след като Санкт Петербург е основан заради Великата северна война от 1700-1721 г.

През следващите два века Русия продължава да укрепва и изгражда над четиридесет форта, разположени между южните и северните брегове на Финския залив. Почти половината от тях са построени върху изкуствени острови.

Една от най-известните крепости в залива е форт Александър, поръчан от император Николай I и кръстен на брат му – император Александър I.

Той е построен между 1838 и 1845 г.

Подобно на много крепости в залива, той е изграден на изкуствен остров. Основата му се състои от повече от пет хиляди и петстотин 12-метрови стълба, забити в морското дъно.

След това всичко е покрито със слой пясък, слой от бетонни блокове и слой от гранитни плочи. Фортът е с овална форма, а в центъра му има двор.

Крепостта е с размери 90 метра на 60 метра, на три етажа, както и достатъчно място за приютяване на гарнизон до 1000 души. Разполага със 103 оръдия.

Въпреки че форт Александър никога не става сцена на истинско военно действие, той играе жизненоважна роля в Кримската война, когато защитава руската военноморска база в Кронщат от противниковия флот.

Неговото присъствие е достатъчно, за да възпре враговете, които се опитват да завладеят Санкт Петербург. Въпреки това в началото на 20 век крепостта губи своето значение, от гледна точка на защита, заради навлизането на нови оръжейни технологии.

През 1897 г. крепостта е превърната в лаборатория за изследване на смъртоносни болести като холера, тетанус, тиф, скарлатина, стафилококови и стрептококови инфекции. Става особено известна с експерименти с бактерии йерсиния, които причиняват бубонна чума.

След комунистическия преврат през 1917 г. лабораторията е затворена и крепостта е предадена на руския флот. Армията поддържа съоръженията до 1983 г., когато мястото отново е изоставено.

В края на 1990 г. и началото на 2000 г. форт Александър се превръща в място за частни партита. Днес той е популярна туристическа атракция.