Къде се крият издирваните богаташи от България?

Издирваните български милионери лесно бягат от страната, но не винаги избират правилно къде да се скрият. По всичко личи, че в Европа лесно ги залавят и екстрадират, а в арабските и африканските страни е най-сигурно да се укрият от правосъдието. Кой къде се скри?

Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков, който има 11 обвинения досега избяга в ОАЕ.

В страната на важат европейските заповеди за арест, а само двустранни спогодби. В емирството рядко слагат зад решетки богаташите, в повечето случаи мярката е само отнемане на паспорта.

Христофорос Аманатидис – Таки

В емирството намери защита преди много години и Христофорос Аманатидис – Таки. Той беше издирван с червена бюлетина от 2012 година. През 2015 година отпразнува в Дубай решението на прокуратурата, с което се прекратява разследването срещу него за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и побои.

Софийската градска прокуратура прекрати производството в края на април, а на 22 юли Специализираният съд потвърди определението. Причината е, че обвинението не е събрало достатъчно доказателства срещу Аманатидис.

Братя Галеви

Най-добре се крият засега братя Галеви. От тях дори няма и следа. Всичко е само слухове.

Говори се, че са в ЮАР. Приближени на Пламен Галев и Ангел Христов уж били засечени да им докладват за делата по телефони в ЮАР. Разговорите доказали, че известните бегълци от българското правосъдие се укриват в африканската държава, каквито съмнение има отдавна.

Богатите бизнесмени, които избраха да се укрият в Европа бяха екстрадирани и върнати, с изключение на ексбанкера Цветан Василев.

Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев избра близка дестинация да се укрие, но сигурна. И досега Василев си води кореспонденция с българската прокуратура, но отказва да се върне с мотив- страх го е за живота му. Сръбската страна пък не намира достатъчно мотиви, за да го върне у нас.

Семейство Арабаджиеви

Арабаджиеви

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Испания. Издирваните с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол са били заловени в имение, в което е живял Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Жилището се намира в Кабрера де Мар в близост до Барселона. Вече са в български арести и срещу тях се водят дела.

Семейство Баневи

Баневи делоНиколай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в град Ница, Франция. Двамата бяха обявени за издирване от българските власти и са задържани въз основа на европейска заповед. Сега срещу тях се водят дела. Банев е зад решетките, а Банева беше пусната поради здравословни причини.

 

- реклама -