Къде може да излежи присъдата си Ратко Младич?

Съдиите в Хага призна Ратко Младич за виновен в 10 от 11-те обвинения срещу него, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992-1995 г., жертви на която станаха 100 хил. души.

Къде ще излежи пирсъдата си?

Има вероятност „касапинът от Босна“ да завърши живота си извън Холандия, ако се вземе предвид тежкото му здравословно състояние, подчертавано от неговата защита, и фактът, че в Международния трибунал има прецеденти осъдените да излежават наказанието си извън стените на затвора в Хага.

Най-реално е обаче да се очаква, че адвокатите му няма да успеят да издействат излизането му от Хага, най-малкото защото повече от десетилетие се е укривал от правосъдието.

Втори сценарий е сръбска болница, най-вероятно Военномедицинската академия. Вчера сръбският министър на правосъдието Нела Кубурович спомена, че сръбското правителство запазва гаранцията си за лечение на Младич в Сърбия.

Трети вариант би била клиника в Русия, като се има предвид, че още през март Русия уведоми официално Международния трибунал, че е готова да осигури медицински грижи на Младич.

И четвъртият вариант е Ратко Младич да бъде изпратен в някой от скандинавските затвори, като бившия президент на Република Сръбска Биляна Плавшич, която бе осъдена през 2003 г. на 11 години затвор за гонения на несръбско население в Босна по време на войната.
Трибуналът се съгласи да я изпрати в шведски затвор заради напредналата й възраст, влошеното здраве и факта, че е признала вината си.
Младич обаче не изпълнява последното условие, така че може да завърши живота си в затвора „Схевенинген“.

Бившият югославки лидер Слободан Милошевич лежа в хакския зотвор  „Схевенинген“

Това е мястото, където затворниците от бивша Ютославия излежават присъдите си. Много наричат стените зад тази сграда последен дом, защото пирсъдите са до живот.

След съмнителните обстоятелства около смъртта на Слободан Милошевич тук затворниците се страхуват да се хранят от сготвеното в затвора, страх ги е да не ги отровят.

Затворът се намира на 1.5 км от плажа, където скъпите имоти имат изглед към пясъчните дюни и морска вода пръска прозорците им. На задна линия са разположени килиите: арестантите се намират в единичните си килии, с площ от около 10 кв. метра. Те са заключени от 21 часа до 7.30 часа сутринта – време, в което обитателите им могат да гледат телевизия, да четат или да подготвят защитата си.

Всяка килия на Международния наказателен съд има легло, бюро, рафтове за книги, шкаф, тоалетна, мивка и телефон, въпреки че разговорите се контролират от служителите на затвора.

Затворниците могат да се подготвят за делата си, като използват компютри, през които обаче нямат достъп нито до интернет, нито до електронна поща. През деня те могат да общуват с останалите арестанти и вместо затворнически униформи им се разрешава да обличат собствените си дрехи. В крилото, където се намират арестантите, задържани за престъпления в бивша Югославия, политиката и съдебните дела са теми табу за разговори – вероятно за да се избегне възможността да се разгорят прекалено силни страсти.

Всеки обитател на затвора „Схевенинген“ край Хага харчи за храна от 500 до 1000 евро месечно, писа хърватският в. „Вечерни лист“.

Всекидневно надзирателите носят менюта на затворниците. Арестантите поръчват чушки, картофи, плодове, месо.

След ден те получават разписка колко са похарчили и още колко имат по сметка. Сумите са осигурени от семействата им.

Около 10 евро струва разговор по телефона. За телефонни карти месечно отиват между 200 и 500 евро. Затворниците могат да се срещат и с жените си в специална стая.

В. „Блиц“ пък писа, че за погребението на Слободан Милошевич били похарчени 100 000 евро. Разходите били поети от сръбската Социалистическа партия и общинския съвет в Пожаревац.

- реклама -