сн. БГНЕС

ООН: Къде е принцеса Летифа, жива ли е?

Експерти по правата на човека от ООН поискаха доказателства, че дъщерята на емира на Дубай принцеса Летифа, чиято съдба привлече голямо внимание по света, е все още жива, както и ясна информация за местонахождението й, предаде ДПА.

Приятели на шейха Летифа разпространиха през февруари видео, в което принцесата казва, че е задържана против волята си във вила в Дубай, след като се е опитала да избяга от емирството в началото на 2018 г. с надуваема лодка.

Тя е била спряна от специален отряд от командоси до бреговете на Индия и върната насила в Дубай, съобщиха нейни приятели.

Управляващото семейство в Дубай каза тогава, че за Летифа се грижат близките й и медици.

„Обезпокоени сме, че след публично разпространения видеозапис, на който шейха Летифа казва, че е държана насила против волята си и последвалото официално искане за повече информация за състоянието й, не бе дадена никаква конкретна информация от властите“, посочват в изявление експерти, работещи в Съвета на ООН за човешките права в Женева.

Изявлението на семейството й, че за Летифа се полагат грижи, не е достатъчно, казаха независими експерти по човешките права, чиято работа включва случаи на изтезания, дискриминация срещу жени и момичета и изчезвания.

„Продължаващото й държане в изолация може да има увреждащи физически и психологически последствия и може да се счита за жестоко, нехуманно и унизително отношение“, казаха експертите.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено