Kiril Petkov, Ursula von der Leyen

Къде е планът за възстановяване?

Официално прессъобщение от посещението на премиера Кирил Петков в Брюксел, 17 декември 2021г.:

„България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост.“ Това обяви българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Премиерът подчерта, че основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно. Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени средствата, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика. Министър-председателят подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.“

 

25 януари 2022г.  План все още няма и не само това – България е единствената държава в ЕС без такъв. Някои от страните членки вече успяха да похарчат значителна сума от отпуснатите средства. А две – три седмици отдавна минаха.

В същото време днес стана ясно, че по корупционен индекс България е слязла с два пункта надолу. За 2020 г. страната ни е била на 76 място, за 2021 вече сме на 78-мо.  От членките на Евросъюза с най-близък резултат до нас са Унгария – 73-о място и Румъния – на 66-о място.

 

Анализите и коментарите оставяме на специалистите.

Остава въпросът – Къде е планът за възстановяване?

 

*редакционен коментар

 

- реклама -