Къде е най-евтино да ремонтираме колата?

Има голяма разлика в цените на автосервизите в страната за една и съща услуга, показа проучване на „Телеграф“. Най-евтини са сервизните услуги за колата в Пловдив, а най-скъпи са във Варна.

София е в златната среда, като цените зависят и от локацията на самия автосервиз. В някои квартали е по-скъпо, като първенец е „Люлин“.

Проверка показа, че в най-големия столичен квартал автосервизите държат и най-високите цени. Сред по-евтините места, където може да обслужите колата, са „Горубляне“ и „Орландовци“.

Калкулация

Ако пресметнем най-основните стоки и услуги, които се правят по возилото всяка година, като смяна на масло, на маслен, горивен, въздушен филтър, заедно с работата, всичко излиза около 300 лв. в София за автомобил на дизел 2012 г.

Съответното обслужване на същата кола ще е по-скъпо във Варна. Причина за това е, че автосервизите там взимат повече за труд, отколкото техни колеги в София и Пловдив например.

Само за смяна на масло и маслен филтър във Варна ще трябва да се бръкнете средно с 40 лв.

В София тази услуга върви около 30 лв., в Перник е 25 лв., а в Пловдив е около 10 лв.

Смяната на накладките в София излиза около 25 лв. за брой, а на амортисьор от 26 до 48 лв.

В Перник и Пловдив тези цени са с около 5 лв. надолу, а във Варна са с 6 лв. нагоре. Монтажът и демонтажът на турбо тръгва от 75 и минава 180 лв.

Конкуренция

„Цената на стоките зависи от марката и класа на самия продукт, както и от колата, но услугата като смяна на маслен филтър на практика е една и съща“, разказаха автомонтьори.

Стойността й е различна във всеки град, като повечето сервизи от една и съща област се стремят да държат горе-долу еднакви цени заради конкуренцията на пазара, показа още проучването.

Денонощно

Популярни напоследък са денонощните услуги на някои сервизи. Цените не са по-високи, ако отидете на място.

Понякога дори може да ви излезе по-евтино, отколкото ако сте в автосервиз с нормално работно време от 8 до 18 часа.

Допълнително се заплаща, ако поискате майсторът да дойде на място. Цената за посещение върви между 50 и 100 лв.

„Имали сме случаи, в които ни викат на място и се оказва, че клиентите са двама, с две коли – съседи, които си поделят разходите за посещение, но пестят време и оправяме проблема, без те да се разкарват до нас“, разказаха от автосервиз в София.

- реклама -