Къде е котката на Джулиан Асандж?

Къде е котката на Джулиан Асандж? Това е въпросът, който мнозина си задават, след като основателят на скандалния сайт „Уикилийкс“ беше изведен насила от посолството на Еквадор в Лондон, където се укриваше през последните 7 години, пише „Спутник нюз“.

47-годишният Асандж беше задържан от британската полиция след като еквадорският президент Ленин Морено реши да му откаже убежище. По време на ареста обаче котката му Кат-стро не беше в дипломатическата мисия.

„Уикилийкс“ публикува снимка на четириногото, качено на прозорец в еквадорското посолство.

Сайтът „потвърди“, че животното е на сигурно място и е добре, след като е било спасено от еквадорското посолство в средата на октомври миналата година по молба на своя собственик. „Те ще бъдат заедно на свобода“, се посочва в поста на „Уикилийкс“ в социалната мрежа „Туитър“.

 

Котката се подвизава в Twitter и Instagram под името Embassy Cat. В профила й пише, че живее с Асандж и се интересува от „контра-мърррлюдение“. В Twitter има повече от 32 000 последователи.

Знае се, че тя е подарена на Асандж от група деца през 2016 година, за да му прави компания. Носи различни вратовръзки по различни поводи.

Котката винаги се показва с цветна и интересна вратовръзка с послание.

 Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на „Уикилийкс“, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асандж отрича.

Шведският съд го включи в международен списък, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асандж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

Порталът „Уикилийкс“ на 5 април, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите „часове или дни“ Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст може да бъде използван корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, Ленин Морено, съобщи сайта.