Апостола

Ще четем тефтерчето на Апостола през телефоните и таблетите си

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” качва мислите на Васил Левски на флашки. За 180-тата година от рождението на Апостола на свободата ще бъдат направени 100 копия в електронен вариант на прословутия му личен бележник.

Всеки ще може да чете тетефтерчето през мобилния си телефон

За широката публика тефтерчето ще бъде качено в каре за дигитални изложби на сайта на Националната библиотека. Лесен достъп до личния бележник на Левски ще осигурява специален QR код, който не изисква въвеждането на адрес. Така всеки, който желае, ще може да го качи на мобилния си телефон или на всякакво електронно устройство. И да почерпи сведения за личния му живот и душевност направо от оригинала.

2225565

Личният бележник на Левски, писан в последните 2 години от живота му. Той е оцелял по чудо, въпреки, че турските заптиета давали мило и драго да се доберат до бележките на Апостола. Те обаче останали скрити в самара на коня му, който престоял цял месец в конака. После го връщат на собственика му – бащата на комитата Никола Цвятков, който пътувал заедно с Левски към Румъния. Така тефтерчето отново било в сигурни ръце.

Млад компютърен специалист стои зад родолюбивото дело

Той напълно безвъзмездно се е заел с опресняването на съдържанието на тефтерчето на Левски, но държи да остане анонимен до приключването на проекта.

източник: 24 часа
- реклама -