Банско

Нено Димов ще преговаря с „Юлен“ за промяна на концесията в Банско

Министерският съвет възложи на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор, съобщи правителствената пресслужба.

Това трябва да стане в изпълнение на предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за промени в концесионния договор от 21.12.2001 г. Предмет на договора е правото на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин”, община Банско, „Ски зона с център Банско“.

През юни, след проверка, прокуратурата обяви, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че „Юлен“ е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор. Тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че още през 2010 г., при първото правителство на ГЕРБ, този факт е бил установен, но едва след подаването на сигнал от партия „Зелените“ през февруари 2018 г. прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за престъпление в отношенията между Министерството на спорта и ски федерацията и е започнала проверка дали собственикът на „Юлен“ и председателят на федерацията (Цеко Минев) са едно и също лице.

По време на участието си в „Шоуто на Слави“ на 23 ноември главният прокурор Сотир Цацаров заплаши с наказателно производство, ако правителството продължи да бездейства за концесията на ски зоната над Банско. „Констатирано е бездействие за голям период от време. Ако не последват мерки, прокуратурата ще трябва да предприеме действия, свързани с проверка за търсене на евентуална наказателна отговорност. Бихме предприели разследване, ако няма предприети действия“, заяви Цацаров.

След днешното решение на правителството, при постигане на взаимно приемливо решение министър Нено Димов трябва внесе в МС проект на решение за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите.

- реклама -