, областни управители, Пламен Георгиев, политически назначения, Северна Македония, туризъм, Лена Бориславова

Кабинетът смени 9 областни управители, засега няма да се отзовават други консули освен Пламен Георгиев

Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София- област и Хасково са с нови областни управители. Те са избрани днес по време на заседанието на Министерския съвет.

Новоназначените областни управители са от квотите на БСП и „Демократична България“. Останалите квоти ще бъдат запълнени в следващите седмици, обяви началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

Тя коментира и отзоваването на Пламен Георгиев като консул на България във Валенсия. Мотивите за решението на правителството са, че назначението му дошло на фона на голямо обществено недоволство, не били щастливи и представителите на българската диаспора в Испания.

Журналистите обаче не получиха категоричен отговор дали ще бъдат преразгледани и останалите т. нар. „политически назначения“ на подобни постове. Лена Бориславова заяви единствено, че квотата за тях е превишена, но не обяви с колко:

„Политическата квота е превишена от предишните редовни правителства. Това е едно от основанията за вземане на мерки за броя на на политическите назначения. Дали ще бъде извършена цялостна промяна и преоценка, не е обсъждано. Но този въпрос може да бъде отнесен и към МВнР за по-конкретен разговор“, каза Бориславова.

Попитана за посещението на външнополитическия съветник на Кирил Петков – Весела Чернева в Северна Македония и предстоящата лидерска среща между двете страни, Бориславова коментира, че подготовката за нея все още продължава.

А по отношение на притесненията в обществото, че българската позиция за членството на РСМ в ЕС ще бъде променена, тя коментира:

„Позицията на правителството е, че българската позиция ще бъде добре защитена и аргументирана. Ние протягаме ръка към това да започне конструктивен диалог. Ще бъдат сформирани 5 работни групи. Това посещение на г-жа Чернева е подготовка за този процес. Предстои среща между двамата лидери на страните“, каза началникът на политическия кабинет на Кирил Петков.

На днешното заседание на МС е било одобрено и увеличение на тавана на помощите за туристическия сектор заради пандемията – до 2,3 млн. лева. Срокът за участие по мерките е удължен до 30 юни след одобрение от ЕК.

- реклама -