Кабинетът „Петков“ с 3 приоритета в бюджета

3 приоритета в бюджета си поставя кабинетът „Петков“. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков в началото на заседанието на правителството. Очаква се тази седмица финансовата рамка за настоящата година да мине на второ четене през парламентарните комисии.

Трите приоритета – по думите на Петков, са повече капиталови инвестиции, пари за образование и за пенсионерите.

Той обясни, че се залага голямо ниво на инвестиции – капиталови –  над 8 млрд, лева, което по думите му е безпрецедентно. На второ място са инвестиции в човешкия капитал, предимно в сферата на образование. Там учителската заплата достига 125 %от средната за страната. На трето място са повече социални плащания и грижа за най-бедните и пенсионерите, като по думите му няма няма да има пенсионер под линията на бедност.

Петков напомни и вчерашното заседание на КСН, където се очертали и невероятно големите язви в отбраната. По думите му ситуацията е лоша, а дефицитите се големи. Именно затова планът е бюджетът да бъде актуализиран след 6 месеца, а целта е да сложат под контрол всички дефицити.

Междувременно от ПП посочиха на страницата си във Фейсбук, че МВР изпитва системен недостиг на средства за издръжка. За целта в проекта на бюджет за МВР за 2022г. са предвидени допълнителни средства. 47 млн. лева повече за консумативи, резервни части и техника. 28 млн. лева за облекло и екипировка. Допълнителни 14 млн. лева за капиталови разходи и 9 млн. лева за карти за спорт и физическа подготовка. Така планираните разходи в бюджета на МВР за цялата  2022 година достигат над 2,03 млрд. лева.

- реклама -