Кабинетът „Петков“ казва днес антикризисните мерки

Кабинетът „Петков“ се очаква днес да обяви антикризисните мерки. Те ще са цял пакет, като партиите в коалицията имаха една седмица, за да разгледат предложенията на Министерството на финансите. И да изчистят детайлите по осъществяването им. Сред предложенията са освобождаване от акциз на природния газ и електрическата енергия,

компенсации за зареждане на гориво от 25 стотинки на литър

до 50 литра, увеличение на помощите за деца и увеличение на пенсиите.

Пред NOVA премиерът Кирил Петков обяви, че ще има по-големи помощи и за бизнеса заради високите цени на електроенергията. По думите на министър-председателя, ако цената достигне  над 225 лв., всеки лев отгоре ще се покрива от държавата на 85%.

Кирил Петков каза кога идват корабите с газ

В интервю в неделя вечер Петков потвърди тези мерки. Коментира и други актуални теми, като например доставките на газ.

„Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли. Независимо дали е построена гръцката връзка”, каза той.

По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Петков уточни, че договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали, знае се и цената. „Подписан е директно с американска компания. Няма да кажа имена, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ”, обясни той.

Петков цитира европейски партньори и САЩ, които

очакват войната да продължи няколко години.

„Това не е нещо, което ще свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че нашите интереси са защитени и не вкарваме държавата в допълнителна криза”, каза министър-председателят.

Премиерът изрази увереност, че българското правителство в настоящия си състав е абсолютно правилното, с което да преминем през критичния период. Според него не се върви към Трета световна война. Въпросът бил колко бързо може да бъде преодоляна сегашната криза.

 

- реклама -