Кабинетът отпуска 6 млн. лв. помощ за туроператорите

Кабинетът прие постановление, с което урежда условията и реда за изплащане на 6 млн. лв. на туроператорите, с които да бъдат компенсирани клиентите им, които са загубили почивките си заради пандемията.

Това съобщи министърът на туризма Стела Балтова след заседанието на правителството.

Утре за тези плащаниая ще се иска нотификация от Брюксел, която обикновено отнемала две седмици. Освен това с приетия днес проект се предвижда 4 млн. лв. еднократна помощ за екскурзоводите.

Това е трета схема за подпомагане на туризма само в мандата на настоящия служебен кабинет. Съгласно разпоредба е предвидено за туристическия бизнес да се предоставят средства в размер на 70 млн. лв. 

Приетата днес мярка е схема за държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства в подкрепа на икономиката в на условията COVID-19.

Средствата ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадени заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 година без ДДС,

но не повече от 10 на 100 от реализирания оборот през 2019 без ДДС,

като индивидуалния максималния размер за допустимите кандидати е същевременно не повече от размера на загубата, която представлява разликата на стойността на реализирания оборот през 2019 година без ДДС,

минус сумарната стойност на реализирания оборот без ДДС през 2020 и всички до момента

получени държавни помощи през 2020 и 2021 година, обясни Балтова.

Предварителният контрол при предоставяне на помощта се осъществява от министъра на туризма.

Очакваме един предизвикателен, но същевременно положителен зимен туристически сезон.

Разписани са всички указания за местата за настаняване и за заведенията за хранене и развлечение, допълни Стела Балтова.

Тя подчерта, че всички указания към хотелиери и ресторантьори са съобразени с предписанията на Министерството на здравеопазването.

„Едновременно с това имаме разработен здравен протокол, който се следва много внимателно от всички участници в туристическия бизнес“, увери министър Балтова.

Тя изрази надежда за успешен зимен туристически сезон в условията на пандемична обстановка и подчерта, че ръководеното от нея ведомство стриктно ще следи за спазването на мерките.

Официалното откриване на зимния туристически сезон предстои този месец. В курортите Банско и Пампорово това ще се случи на 18 декември.

- реклама -