Кабинет Борисов - 3 една година

Кабинетът „Борисов-3“ на една година

Кабинетът, оглавяван от Бойко Борисов стана на една година.

Той дойде на власт след победата на ГЕРБ на последните парламентарни избори и споразумението за коалиционно управление с Обединените патриоти.

За последната година в кабинета беше извършена една по-съществена рокада – здравният  министър Николай Петров подаде оставка след скандал и беше сменен от Кирил Ананиев.

Заради друг скандал – сделката за продажбата на ЧЕЗ, и енергийният министър Теменужка Петкова депозира оставката си, но в крайна сметка тя не беше приета.

Кабинетът „Борисов 3” оцеля и след вот вот на недоверие, внесен от БСП заради провала в борбата с корупцията.

Отчетите за свършената работа на правителството започнаха още вчера с този на регионалният министър Николай Нанков.

Кабинетът не успя да прокара Истанбулската конвенция – документът беше изтеглен от Народното събрание. Беше създадена и заработи Антикорупционната комисия. Една от най-шумните й акции беше задържането на кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева.

За тази една година премиерът Борисов може да се похвали с няколко много успешни външнополитически инициативи. Беше подписан исторически договор за добросъседство с Македония, правителството постави въпроса за Западните Балкани, който стана и център на българското председателство на ЕС, което за момента се отчита като много успешно.

Борисов беше инициатор и на среща на високо ниво между ЕС и Турция във Варна. Предвидена е и среща на върха за Западните Балкани.

- реклама -