Юнкер: Турция няма скоро да стане член на ЕС

Турция няма позициите в скоро време да стане член на ЕС, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Всички преговори за присъединяването на страната ще бъдат замразени, ако тя отново въведе смъртното наказание, добави Юнкер, цитиран от Ройтерс.

„Вярвам, че Турция, в настоящето си положение, няма позициите да стане страна-членка в скоро време или дори и в по-дълъг период“.

В отговор турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу предупреди ЕС да не плаши Турция:

„ЕС не може да заплашва Турция. Ние защитаваме европейските ценности… Официалните лица от Европа често изказват свои мисли, но когато това става под формата на заплаха, има обратен ефект“

Турските власти уволниха, задържаха или поставиха под разследване повече от 60 000  войници, полицаи, съдии, учители и държавни служители след опита за преврат от 15 юли.

За Брекзит

Краен срок за начало на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС не съществува. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френски медии.

Съгласно Лисабонския договор самата държава, която напуска съюза, трябва да инициира преговорите за излизане, припомни Юнкер.

Той заяви, че би предпочел Лондон да започне тези преговори възможно най-скоро.

В същото време източници от Брюксел съобщават, че ЕС се надява да получи официално уведомление от Лондон за излизане от ЕС през есента, а преговорите да започнат до края на годината.

- реклама -