биткойн криптовалутите финансови пазари търговия банки валута

JP Morgan: Биткойнът може да се превърне в новото злато

В дългосрочен план криптовалутата биткойн може да надхвърли 146 000 долара на фона на движението на златото като алтернативна валута.

Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на анализатори от JP Morgan Chase&co .

Според тях, за да съответстват на общите инвестиции в злато, златни кюлчета и монети, които частният сектор прави на фондовите борси, днешната пазарна капитализация на биткойна от 575 милиарда долара може да се увеличи 4,6 пъти.

„Изтласкването на златото от мястото му като „алтернативна“ валута говори за големия потенциал за растеж на стойността на биткойна в дългосрочен план“, казват анализатори.

Те посочват, че сближаването на нестабилността между биткойн и злато няма да се случи скоро. Този процес може да отнеме няколко години, така че „теоретичната целева цена на биткойн от над 146 000 долара трябва да се счита за дългосрочна цел, непостижима през следващите години“. Анализаторите от JP Morgan прогнозират, че на фона на „спекулативна мания“ цената на биткойните може да се повиши от 50 000 на 100 000 долара в близко бъдеще, но че тези цени няма да бъдат устойчиви.

Цената на биткойн днес, на 5 януари, при търговия на борсата за криптовалути „Binance“ е на ниво от 31 700 долара. Биткойнът започна да расте бързо в края на 2020 г., а за един месец криптовалутата поскъпна с над 70 процента.

- реклама -