Йотова за българите в Северна Македнония: Видяха гаранции за защита в лицето на България

Българската общност в Северна Македония сподели, че в лицето на българската държава, за първи път от много години насам, са видяли гаранции за своята защита. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова от Северна Македония, където е на посещение.

„Най-накрая българската държава

да застане зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани. Тогава, когато потърсят работа, само защото са от български произход, да не получават конкретното място. Когато участват в конкурси за конкретното място, да не ги печелят, само защото са декларирари, че са от български произход“, обясни Йотова.

По думите й при посещението й в

Северна Македония е научила доста неща за преброяването. „Аз за първи път разбирам, че тази малка цифра, която се получи при преброяването, идва от факта, че на определени места, когато декларират български произход, властите са поискали показване на български документи, което не съществува като предварително изискване. Още повече към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива изисквания не са предявявани“.

Ние ще продължим да работим

за защитата на тези права, ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че Бъглария няма как да каже „Да“ по-напред за членството на РС Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани, заяви вицепрезидентът.

Когато говорим за гаранции,

те не могат да бъдат устни. Пет години след подписването на Договора за добросъседство, почти нищо не се е случило в това отношение. А за съжаление и в много други части от текстовете на договора. За нас най-сериозните гаранции ще бъдат македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, каза още тя.

- реклама -