Йотова: Нуждаем се от повече духовна близост в този скаран свят

„Нуждаем се от повече духовна близост в този тревожен и все по-скаран свят. Читалищата съхраняват един дух, необходим ни повече отвсякога.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в град Каспичан, където участва в честването на 90-ата годишнина от създаването на НЧ „Пробуда – 1928“.

В приветствието си вицепрезидентът отбеляза, че читалището е уникална българска институция. „Думата читалище няма превод на никой друг език. Много съм обяснявала на своите европейски колеги що е то читалище, канила съм ги в България, за да видят и усетят този дух“, сподели Илияна Йотова.

„Читалището има своята дълга и богата история. Без храмовете на вярата – църквите, и без храмовете на духа – читалищата, днес нямаше да я има българската нация“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна важната роля на читалищата днес в глобалния свят, в който хората се отчуждават все повече едни от други. „Читалищата се противопоставят на тази духовна и личностна изолация“, посочи вицепрезидентът. „Грижа на държавата е да запази и да развива тези духовни центрове“, категорична е Илияна Йотова.

„С активната си и богата дейност, която излиза далеч извън пределите на областта, „Пробуда“ показва, че читалището има бъдеще“, отбеляза вицепрезидентът.

„Всички вие сте съвременните будители. Всички вие, които учите децата да зашият мънистото на народната носия, да рецитират красивите стихове на родните поети, да пеят звучните ни народни песни, да тропат кръшните ни хора“, изтъкна Илияна Йотова.

На изпълнилите залата на читалището жители на Каспичан вицепрезидентът предаде поздрави от бесарабското село Чушмелий, където бе неотдавна. Жителите му са потомци на българи преселници от земите на Каспичан. Илияна Йотова пожела връзките помежду им да бъдат много по-здрави, а контактите – по-интензивни.

 

Вицепрезидентът завърши приветственото си слово с думите: От този богат духовен дом се обръщам към всички колеги политици и държавници. Елате в Каспичан, за да видите как се пази национален дух, що е то национална енергия и българщина.

 

 

 

- реклама -