метро, трети лъч, авария, Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

„Екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“. Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага“.

Това написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„След демонтажа на релсите, започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите.

Този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м. С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път“, казва още Фандъкова.

За да се гарантира пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи в проблемния участък.

Фандъкова уточнява, че преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението до метростанция „Хаджи Димитър“.

„Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта. Последната станция от третата линия остава затворена, за което сме осигурили автобуси, които се движат по маршрута от театър „София“ до бул. „Вл. Вазов“, подчертава столичният кмет.

- реклама -