Фандъкова, блокади, протести
сн. БГНЕС

Йорданка Фандъкова: Организаторите на протеста търсят провокация и насилие, блокадите са незаконни

Блокадите на кръстовища не затрудняват политиците и олигарсите.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на бТВ по повод на протестите в София и ограниченията на движението.

Тя изрази притеснение, че към когато към блокадите се добавят ремонтите в града и усложнения трафик наесен – ще има големи проблеми с придвижването през следващите месеци. По думите ѝ в София винаги са се провеждали голям брой протести, а тя е кмет, който гарантира правото и свободата на изявяване на граждани.

„В същото време, това право носи отговорност. Повече от 45 дни организаторите отказват да спазват закона, при това с призиви за върховенство на закона. Това за мен е липса на желание за носене на отговорност. В този смисъл, наистина се надявам, че хората ще разберат, че блокирането на кръстовищата затруднява хората, а не политиците. Политиците и олигарсите не се возят в тролея“, посочи столичният кмет.

Фандъкова коментира, че организаторите има други цели, както и че те търсят провокация и насилие, защото единственият вариант за премахване на блокадите е чрез използване на прекомерна сила от страна на полицията.

Тя посочи, че от администрацията ѝ търсят постоянно диалог с протестиращите, за да може да се осъществява поне градският транспорт.

Тя добави, че протестът се е превърнал от антиправителствен в протест срещу хората. Според Фандъкова напрежение възниква на демонстрациите, когато общината и полицията не са уведомени за тях. Столичният кмет уточни, че в общината и полицията има редица сигнали от граждани срещу блокадите.

„Разбирам протестите в Триъгълника на властта. Там е нормално, протестиращите да се обърнат към хората, които искат да ги чуят. Блокадата на Ректората – СУ винаги е бил символ на свободомислие, не разбирам защо трябва да се блокира точно кръстовището на университета, а то създава огромно напрежение. Блокадите не отговарят на закона“, уточни тя.

На въпрос дали кабинетът би подал оставка, тя отговори, че хората не очакват едни лица да бъдат сменени с други.

- реклама -