Фандъкова, Людмил, нарушения

Йорданка Фандъкова: Напълно незаконно прекаран кабел е убил 16-годишния Людмил

Нито за един от преместваемите обекти на бул. „Иван Гешов“ няма документи за въвеждане в експлоатация.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод проверка на общината по случая с убития от ток 16-годишен Людмил.

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болница „Свети Иван Рилски”, каза Фандъкова.

Общински строителен контрол е издал предписание за незабавно премахване на обектите, като от район „Триадица“ не са предприели конкретни действия в очакване на отговор от собствениците на обектите.

„За два от тези обекти, на тротоара, районната администрация е провела конкурси и взема наеми от тях. За нито един от тях няма издадено удостоверение за експлоатация, съобщи Йорданка Фандъкова.

Другите два обекта в двора на болницата – също са напълно незаконни. Няма одобрени схеми за поставяне, няма схеми за въвеждане в експлоатация, каза кметът.

Конкретно, кабелът към един от павильоните е напълно незаконен.

Но за обекта, който е захранен в двора на болницата, има сключен договор с ЧЕЗ, сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 година.

Въпросната бележка, издадена през 2011 година е подписана със запетая от името на главния архитект на район „Триадица“.

Как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така район Триадица подава информация за обект, който е напълно незаконен, попита Йорданка Фандъкова.

Този кабел е поставен напълно незаконно, прокаран е напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ Електроразпределение България за предоставяне на електрическа енергия.

Договорът е за присъединяване“, уточни тя.

Аз съм убедена, че следователите задават много въпроси, лично аз изпратих всички документи, като вярвам, че проверката ще се направи бързо. Тук имаме подаване на напрежение без да има никакви документи за въвеждане в експлоатация“, заяви Фандъкова. Столична община не веднъж е изпратила писма за незаконните обекти, а от район „Триадица“ не е получен никакъв отговор и до днес.

Този обект е захранен и е пусната ел. енергия, без обектът да е въведен в експлоатация, потвърди и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

„В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е че е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект”, коментира главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

„С въпросната бележка човекът е подал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на хиподрума в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на Улично осветление, в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение. Изискванията не допускат да се случва такова нещо”, допълни още той.

„Виновен е този който е позволил да се пусне ток към незаконно изграден обект. Вторият виновен е този, които е поставил кабела“. Така Здравков отговори на въпроса за конкретната отговорност, която трябва да бъде понесена.

През 2019 г. на същото място при реконструкция на светофарната уредба са били отстранени незаконни кабели, които са водели към същия тип обекти в района.

Това съобщи Димитър Петров – директор на дирекция „Управление и анализ на трафика„.

Регламентирано шахтите се проверяват два пъти в годината, уточни той.

Йорданка Фандъкова информира, че се обсъжда идея за изграждане на система от датчици и при нерегламентирано отваряне на шахти да се реагира веднага“. Целта е да се започне с 4000 шахта, а намерението е екипите да реагират до 24 часа при отваряне.

- реклама -