Фандъкова Златен век Графа Гарибалди Фандъкоава, строителство, презастрояване, промени, ЗУТ

Йорданка Фандъкова: Най-големите проблеми са с изпълнението на големите проекти

Най-големите проблеми са свързани с изпълнението на големите проекти, които е важно те да бъдат контролирани.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по Нова телевизия.

По думите ѝ важни са и реакциите на гражданите. „Не плащаме за недобре свършените дейности – над половин милион лева са санкциите, които вече съм наложила за ул. „Граф Игнатиев“. И има още възможности за санкции“, заяви тя.

Във връзка с валежите и наводнените участъци на ул. „Солунска“, Фандъкова посочи, че проблемът са били две запушени шахти. „Имахме сериозни проблеми в много райони на София, но екипите реагираха сериозно и успяха много бързо да се справят. Следим много внимателно климатичните промени“, заяви тя.

Презастрояването в някои квартали на София е много сериозен проблем, който съществува от десетилетия. Беше допуснато връщането на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете.

Според нея не е тайна, че в Южен парк от десетилетия съществуват голяма част частни терени.

„Аз разбирам много добре хората, които протестират. Затова и вчера на Общинския съвет дадох пример с моя квартал, защото аз самата съм потърпевша. Защо и как се е случило това също се знае, но е хубаво от време на време и да се коментира, за да знаят хората не само факта, но и причината за проблема”, каза още тя.

„Смея да твърдя, че съм участник в решаването на тези казуси. Като кмет съм поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. За съжаление все още няма такова решение, но аз призовавам политиците да подкрепят това предложение”, коментира още тя.

За бъдещето на Борисовата градина столичният кмет обясни, че целта на заложения устройствен план е да се запази незастроената територия и да не се допусне ново строителство и застрояване. „Процесът на приемането и обсъждането на плана е изключително прозрачен. Внесла съм моите предложения публично и ще настоявам те да бъдат приети. Настоявам Борисовата градина да се запази във вида, в който я познаваме. Не допускаме ново строителство”.

„Планът ще стане факт, когато Столичният общински съвет го приеме”, каза още тя.

От 30 юни започва тежък ремонт на участък от бул. „България“, който ще затрудни движението в тази част на града, съобщи кметът.

Фандъкова коментира и оставката на шефа на строителния надзор архитект Влади Калинов.

„За мен доверието е важно. Показала съм, че не искам да има съмнения в нашите действия и тяхната законосъобразност. И ако има такива, трябва да се вземат категорични мерки. Арх. Калинов е сериозен професионалист, дава си сметка и си подаде оставката, която приех. Работила съм винаги по този начин. Разделяла съм се с хора, които са работили добре, но са правили някакви пропуски и грешки. И смятам, че това е отговорността“, обясни Фандъкова и посочи, че в работата си следва последователна политика.

Тя заяви, че ще обяви своето решение дали ще се кандидатира отново за кмет на София, когато го вземе.

„Сигурна съм, че всички кандидати внимателно ще обмислят, ще вземат решение и се надявам да предложат добри планови проекти за града. Но, за съжаление, виждам, че насоката на кампаниите обикновено е в негативен план. А за мен винаги е било важно да се предлагат добри решения за промяната на града. Така че кампанията на ГЕРБ ще бъде в тази посока, независимо дали се кандидатирам аз или не“, обясни Фандъкова.

 

- реклама -