Йорданка Фандъкова: Детски градини не могат да се изграждат в приземни етажи

„Ние сме готови да работим за развитие на публично-частното партньорство, особено когато става въпрос за строежа на нови детски градини. Това от една страна ни спестява средства за самото строителство, а от друга страна увеличава капацитета на общинските детски градини. Аз съм готова да преговарям за всеки такъв случай“. Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на предложението на главния архитект Здравко Здравков да се строят детски градини в приземни етажи на жилищни сгради.

„В момента детски градини не е възможно да се изграждат в приземните етажи. Това е една европейска практика. Това ще се преценява. Нека инвеститорите изграждат ако не детски градини, то поне детски центрове, за да може децата в новите квартали да има къде да играят“, заяви тя.

Днес тя провери как върви строителството на нов физкултурен салон и две класни стаи в софийското село Мрамор.

По време на инспекцията си, заедно със зам.-кмета по инвестиции Ирина Савина и кмета на район „Връбница“ Младен Младенов , Фандъкова обяви, че разширението на 175 основно училище „Васил Левски“, в което се обучават 178 деца, струва на общината 1 200 000 лв.

„Досега децата не са имали физкултурен салон. Часовете са се провеждали в пригодена стая. Също така не са имали и столова. Имам уверението, че новата учебна година ще започне в изцяло обновено и разширено училище. В проекта са включени оборудването и вертикалната планировка“, каза кметът и добави, че председателят на градската организация на БСП и общинския съветник Калоян Паргов няма право да критикува общината, че нищо не прави за развитието на северните квартали на града.

В момента се строят 7 нови сгради разширения на 7 училища и 7 детски градини. Училищата са: 30-то и 37-мо училище, Първа английска гимназия, 176 училище в Негован, 64 училище в Сименово. 9 класни стаи и санитарен възел се изгражда в училището в Требич, столова и кухня в 104 училище, кухня и физкултурен салон в 100 училище и триетажен учебен корпус в 28 училище.

Детските градини са в „Кръстова вада“, „Красно село“, „Витоша“, „Лозенец“, „Триадица“ . Също така тече и цялостната модернизация на 26 училища и детски градини по оперативна програма „Региони в растеж“.

„Предстои да започнем строителството на още 3 нови училищни сгради, и още 8 сгради на детски градини в следващите месеци“, обяви градоначалникът.

- реклама -