Фандъкова, детски градини, бюджет, София

Йорданка Фандъкова: 55 нови детски градини ще бъдат построени в периода 2021-2023 година

В момента в София се строят 12 сгради за детски градини. Очаква се предсрочно да започне строителството и на още 3 сгради.

Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова при представянето на Програмата на Столична община за строеж на детски градини и ясли.

През 2021-2022 г. се предвижда да започне строителството на още 31 детски градини, с което ще бъдат разкрити допълнително 127 групи.

През 2022-2023 г. се планира изграждането на 24 нови сгради за детски градини, което ще позволи отварянето на 98 нови групи, които да посрещнат децата.

Най-голям е недостигът на места в момента в районите „Витоша“ и „Триадица“, съобщи Фандъкова.

Фандъкова уточни, че лично е работила по програмата заедно с главния архитект на София.

Целта на програмата за строителство на детски градини и ясли е да осигурим места за децата между 3 и 6 години.

„И разбира се, колкото е възможно повече допълнителни места на децата в детските ясли. Знаете, че това е една от най-важните задачи. Това е моя кауза от години, по която работя. Ще ви представим и детайли по програмата. Основните числа: в периода 2020-2023 г. планираме изграждането на 67 нови сгради и разкриването на 282 нови групи. Програмата е разписана по години, като първата година е съвсем конкретна“, заяви още Йорданка Фандъкова.

С актуализацията за бюджета увеличаваме средствата за строителството и ремонт на детски градини и училища с 4.6 млн. лв., съобщи още Фандъкова.

„Имаше спекулации, че се намаляват средствата за строителство на детски градини. Искам да ви дам фактите. Не само ре се намаляват. Тези 16 обекта се работят в момента с пълно темпо. Средствата за тях са осигурени. Те ще бъдат разплатени в срок. Само дай боже да приключат в срок. Нещо повече, ние с тази актуализация увеличаваме бюджета за строителство и ремонт на детски градини училища с 4.6 млн. лв.“, допълни още кметът на София.

„Следващата година ще се възползваме максимално от средствата от държавата, но разбира се, ще добавим общински средства. Всички те ще бъдат заложени в бюджета за 2021 г., за да гарантираме, че имаме финансова възможност“, каза още Фандъкова.

Кметът на столицата заяви, че тази тема засяга всички софиянци или заради собствените им деца, или заради внуците им. „Това е моя кауза, аз заради образованието дойдох в Столична община и съм работила изключително сериозно, затова не приемам никакви спекулации по тази тема“, допълни още Йорданка Фандъкова.

Програмата за строителството на детски градини и ясли остава отворена, може да се надгражда.

„Тази пограма, колкото и амбициозна да изглежда, ще може да се надгради. Тя остава отворена след внасянето й в Столичния общински съвет тя ще може да се дискутира както в работните групи с родителските и гражданските организации, така също с общинските съветници. Ще я видят в завършен вид районните кметове. Ще дискутираме, ако има възможност“, каза още Фандъкова.

- реклама -