Йорданка Благоева

Йорданка Благоева представи своята биографична книга

Йорданка Благоева представи биографичната си книга „Босоногата кралица“. Благоева е първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка в скока на височина от Мюнхен 1972-а.

Луксозното издание от 250 страници е събрало историята ѝ. Съавтор е Юлия Пискулийска, а издател е общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа.

Йорданка Благоева: Това е послание към младите хора

В емоционално слово тя благодари на хората, спомогнали за издаването на книгата и си припомни паметни мигове от своята кариера. „Това е послание към младите хора. Разказ за годините на постоянство, труд и изпитания, през които се преминава до часа на успеха“, каза Благоева. В момента тя работи като вицепрезидент на БОК.

Стефка Костадинова: Тя бе първата

„Йорданка Благоева бе първата, която извиси българския скок на височина на световния връх. Тя беше иноватор в стила и постави основата на великата родна школа. Сърдечно ѝ благодаря, че символично ме посочи за свой наследник, беше огромен стимул за мен. Освен велик български спортист, тя е жена с неизчерпаема енергия и огромен житейски опит. С много силна гражданска позиция, уникално позитивен човек, далеч от светската суета и суматоха. Благодаря ѝ за това, което прави в БОК, изцяло отдадена и ангажирана. Данчето е галактика от настроение, чувства, енергия и доброта“, заяви председателят на БОК Стефка Костадинова.

Сред официалните гости бяха още президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, Йорданка Фандъкова и Красен Кралев.

Успехите на Благоева

Многократната шампионка от 1963 до 1980 година, тя регистрира първия български рекорд в скок височина през 1972 година в Загреб. Тогава атлетката преодолява летвата на 194 см с коремно-претъркалящ стил. Няколко месеца по-рано Благоева печели сребро от Олимпиадата в Мюнхен. През 1973 година в Ротердам подобрява световния рекорд в зала със 192 см. И е обявена за най-добра атлетка на Европа.

- реклама -