Йордан Цонев

Йордан Цонев за рокадите във властта: Има и реваншизъм, но има и някакви по-скрити интереси

Част от кадровите промени, които служебното правителство прави в администрацията, са наложителни, като пример за това е смяната на областните управители.

Това коментира зам.-председателят на Движението за права и свободи Йордан Цонев по бТВ.

„ГЕРБ, да се изразя на малко по-свободен език, пищят от тези кадрови промени. Да им напомня, че през 2009 г. те направиха тотална чистка на държавната администрация (…) Администрацията, която осигури влизането на България в НАТО и ЕС – ГЕРБ я изчисти“, подчерта той.

ДПС следят процесите, като по думите му „има и реваншизъм, но има и някакви по-скрити интереси“.

„Не е тайна, че министрите от икономическия екип са от кръга „Капитал“. Те са с прекрасно образование, с прекрасни знания, но едно наум имаме. Принадлежността към този кръг води до определен тип действия, които не са съвсем чисти“, заяви Цонев.

По думите му в момента десницата представлява „поредното ребрандиране на политико-олигархичния кръг „Капитал“ на Иво Прокопиев и Иван Кръстев“.

Той цитира почетния лидер на партията Ахмед Доган, който в нощта на парламентарните избори през 2009 г. заявява: „За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката“. „Имахме ли в предишния парламент партия „Мутри вън!“, президентът каза ли преди почти една година мутрите да бъдат изхвърлени от политиката? Защо се сетиха 12 години след думите на д-р Доган да говорят за мутрите в политиката?

ГЕРБ беше промотиран от Иван Кръстев и Иво Прокопиев по това време, когато д-р Доган предупреждава, че това ще доведе до мутризация на политиката“, коментира Йордан Цонев.

В прав текст – доведе ли управлението на ГЕРБ до мутризация на политиката в България? „Доведе – доведе до употреба на държавния апарат за нуждите на една партия, до срастването на една партия с държавата.

Защо бяха тези протести, защо искат смяна на този модел? Партията на Христо Иванов се позиционира като партия на протеста и на новото – тези хора доведоха ГЕРБ на власт, ГЕРБ е политически продукт на Иван Кръстев и Иво Прокопиев. Къде бяха тези хора, когато ДПС през 2013 г. свали ГЕРБ от власт – бяха на улицата и върнаха ГЕРБ на власт. Не само върнаха ГЕРБ на власт, но и направиха още нещо – участваха в следващото управление на ГЕРБ“, подчерта Йордан Цонев.

По думите му обаче с „Демократична България“ принципните им различия не са големи:

„Имаме доста сходни програми, икономическите ни програми почти изцяло се припокриват, познавам техните икономисти, великолепни икономисти. (…) Заедно сме говорили с Христо в парламента, че е добре да спрем с тази реторика на стъпването на гърба на ДПС, да говорим за програми, да говорим от какво има нужда България, да говорим за проблемите, създадени през тези години“. В каква форма може да е това „говорене“? „ДПС не би подкрепило нито един партийно-коалиционен кабинет. ДПС би подкрепило единствено програмно-експертен кабинет, зад който застава мнозинство в НС, което има програма с национални цели“, заяви Йордан Цонев.

Бившият депутат от ДПС, бивш крупен медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски няма никакво отношение към Българската банка за развитие и към големите кредити, които тя е отпускала.

В банката влезе специална комисия, която да провери практиките ѝ. „Нито Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство, нито дружества, в които е участвал като бизнесмен не са вземали кредити – от гледна точка на това, че никога не е бил член на управителни съвети, не е бил мажоритарен собственик на дружества. Делян Пеевски няма отношения към тази банка (…)

Миноритарните собственици никога не участват в управлението, те не вземат решения дали се вземат кредити, или не. Аз през годините съм имал различни акции, купени от борсата – какво отношение имам към управлението на дружествата? Купувате си акции от борсата, чакате дивидент и дотам“, заяви Цонев. На какво се базира неговата увереност? „Ние сме правили тази проверка, ние сме искали документи. Г-н Пеевски на ръководството на партията ни е представил документи и ние знаем, че няма връзка“, отговори бившият депутат. По думите му Пеевски е дал документи и обяснения на няколко пъти, включително след казаното от министър Петков: „ДПС е сериозна политическа партия, не може да си позволи да знае, когато става въпрос за нейни депутати – даже за г-н Пеевски“.

Йордан Цонев на няколко пъти отказа да коментира начина, по който е функционирала ББР, като подчерта, че тук отговорите трябва да дойдат от ръководството на банката и от нейния принципал – икономическия министър. Той отбеляза, че проверката на ЕЦБ по-рано не е показала тежки проблеми.

По думите му ББР е оперирала с пълен лиценз и това е дало възможност за отпускане на големи кредити, но през цялото време е било възможно на тях да бъде сложен лимит заради обявената цел на банката.

„Въпросът с банката стои по следния начин – да бъде направена проверка, да бъдат осветени всички данни, да бъдат осветени кредитите и данните по Търговски регистър – кой е собственик и кой управлява“, посочи зам.-председателят на ДПС. „Ние не се притесняваме от журналистически разследвания, ние се притесняваме, когато един министър при първото си участие в медиите говори за журналистически разследвания, а не за факти“, категоричен беше Йордан Цонев.

- реклама -