Йордан Цонев, Кирил Петков, Асен Василев, сходни политики
Снимка: Кадър Нова телевизия

Йордан Цонев: За ДПС темата с канадското гражданство на Кирил Петков не е приключила

За ДПС темата с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила.

Това обясни зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев в студиото на  Нова телевизия.

„Интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет – имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал – към тази дата. Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат двойно гражданство и да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, допълни той.

По думите му, от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство. „Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство. „Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи го е питал: „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта – върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев.

По думите на Цонев Радев е показал своята „етническа нетолерантност” с въпроса си към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ – „Коя е неговата родина-майка?”, който президентът зададе по време на консултациите с партиите.

„Целият турски етнос го приема така, защото ни заляха с имейли и обаждания. Те приемат това лично”, посочи той.

Относно подозренията на Петков – че ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ” играят отборно срещу него, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза: „Няма координирана атака и няма отборна игра и не може да има”, категоричен е Цонев.

„Ние не можем да правим никакви списъци и да взимаме мерки по „Магнитски“. Санкциите важат само на територията на САЩ. Това, което се прави у нас, са своеволия.

Подписали сме договор за функциониране на ЕС, а там законът казва това – не може да налагаме санкции самосиндикално на граждани тук“, категоричен е Цонев. „ДПС се бори да докаже, че той (Делян Пеевски- б.р) е незаслужено в тези списъци. Правим го по законов път – пишем писма и чакаме отговори. Искаме факти и данни за неговите нарушения. Интересното е, че навсякъде казват, че няма данни и не знаят за такова нещо – българските институции. Кого да питаме – Иво Прокопиев ли? Адвокатите на Пеевски в САЩ питат финансовото министерство и американското правителство, защото тук се лансира фалшива теза, че мерките са необжалваеми. По наш път искаме да знаем има ли данни за извършени такива неща от г-н Пеевски. Засега отговорите са – няма”, коментира Цонев.

Според него партиите умишлено си прехвърлят вината за това, че вече пети месец страната ни няма правителство.

„ДПС не иска да ходи на избори, а да има редовен кабинет. Отговорността е на партиите на промяната и протеста. Те обаче не правят правителство. Обръщам се към българите – ако искате промяна, то не гласувайте за тези партии, които вече близо половин година ни вкарват в криза и ни показаха, че не могат да реализират правителство“, каза той.

Според него президентът Румен Радев е виновен, че няма правителство. „Президентската институция е замислена като медиатор. Когато има кризи, държавният глава трябва да събере страните на една маса. Радев взе страна и не остана морален стожер на промяната. Сега затова той не може да събере всички на една маса. Събира, събира, ама успя само 2 партии и половина да нареди на една маса“, каза той. Обясни, че в момента се разиграва театър, за да може трите партии от протеста да си прехвърлят топката и отговорността.

„Ние не искаме да ходим на избори. ДПС иска да има редовно правителство и партиите  на промяната – те не могат да я направят. в два мандата не могат да излъчат нищо. Слага се на масата една платформа за промени и се питат всички“, каза още Цонев.

ДПС може би ще подкрепи бюджета на първо четене, за да даде ход на процедурата. После обаче ще направи предложения за промени, защото той е „изключително нескопосано направен“.

 

- реклама -