Йордан Цонев, Кирил Петков, Асен Василев, сходни политики
Снимка: Кадър Нова телевизия

Йордан Цонев: Не участваме в преговорите

Не участваме в преговорите. Поканиха ни на една единствена среща. Ние в експертни разговори не участваме.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред Нова тв тази сутрин. На тази единствена среща ни казаха, че не ни искат подкрепата, ние казахме „добре“, добави Цонев.

Чакаме края на преговорите, да видим какво ще съставят, какви имена ще има. Трябва България да има правителство в тези тежки времена и ако трябва да дадем нашия принос това да стане, ще го направим. Но не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев. Това условие обяви депутатът от ДПС, след като вчера партиите на протеста поставиха условие за подкрепа към „Ива такъв народ“ – бъдещото им правителство да няма никакво влияние от ДПС и ГЕРБ, които „са носители на вируса на корупцията“.

Двамата служебни министри – на финансите и икономиката, са негови, на Прокопиев, заяви още Цонев. Не искаме да виждаме дългата му ръка в новия, а те изпълняват неговите политики.“Тук лъсва целият модел на задкулисието, с което искаме да се борим. Ако искаш да се правиш на държавник, излез от задкулисието като мъж, където стоиш като тлъст котарак. Както ние сме имали глупостта да излезем в политиката с лицата си“, заяви той.

Сделката на икономическия министър била с албански коли, които не съществуват, в полза на един единствен бизнесмен. Бойко Рашков пък извършил „гигантски репресии срещу цели партийни структури“ под маската на борбата с купени гласове. Цонев даде пример със Сърница. Това заявили и на президента на консултациите. Не можеш да възстановиш справедливост с несправедливи средства. Да не се допуска реваншизъм, да се изкоренява моделът „Борисов“ с реваншистки средства, зове ДПС.

Вече извършваме наше разследване по „Магинтски“, искаме да знаем къде Пеевски е назначавал свои хора и какво общо има с паспортите, съобщи зам.-шефът на партията. Като шеф на бившата временна анкетна комисия на НС за търговията с паспортни декларира, че подобни данни няма.

На какво основание българското правитлество прие мерки по „Магнитски“, след като няма български или европейски закон за транспониране на американското законодателство на територията на ЕС, питат от ДПС.

- реклама -