Йордан Цонев ДПС Борисов писмо

Йордан Цонев: ДПС кани много пъти Прокопиев да говори за политики, но той не идва

Зам.-председателят на движението обясни, че лидерът Карадайъ напуснал възмутен КСНС при президента, защото 20 месеца Радев не го свиквал и че на важно за националната сигурност заседание присъствал канадският гражданин Кирил Петков

ДПС кани много пъти Прокопиев да говори за политики, но той не идва. Това заяви зам.-председателят на движението Йордан Цонев по Би Ти Ви.

„Фокусът ни е да се изведе задкулисието Прокопиев на светлината на прожекторите – вече четвърт век това задкулисие е окупирало дясното пространство, прави политически проекти и във всички министерски съвети е имало министри, без да е участвало в избори, да е печелило избори. Това се нарича фасадна демокрация и пленена държава – любими техни изрази. Те плениха държавата. Затова в едно друго студио го нарекох „мазния котарак на задкулисието“, каза Цонев.

„Ние много пъти сме канили г-н Прокопиев. Ела и застани с лицето си – да си поговорим, да участваме в политиката“, заяви Цонев.

Той определи трима министри от служебния кабинет като „Тройката на Прокопиев“. „Така наричаме финансовия, икономическия и образователния министър, обикалят от студио на студио като рекламен продукт“, каза Цонев и даде пример за обвързаността на тези министри с издателя и бизнесмен Иво Прокопиев.

„През 2020-а в началото на пандемичната криза Прокопиев анонсира в една своя програмна статия всички български граждани да бъдат тествани с онези тестове, които после се оказаха, че дават големи грешки. Това щеше да струва половин милиард в България. Тогава вижте кои дойдоха във вашето студио да говорят за това“, каза Цонев и показа снимка на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков един до друг в студио на телевизията.

Петков е и една от причините вчера лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да си тръгне от консултативния съвет на президента.

„За първи път в новата история на България ДПС напусна консултативен съвет при президента. Причините са две. Според закона за консултативния съвет президентът е длъжен да го свиква на всеки 3 месеца минимум в пандемична криза. Година и половина той не го е свиквал, похвално, че го направи все пак. И с дневен ред за COVID кризата и миграцията, всъщност вътре започват обсъждане на параметри на бюджета. Консултативният съвет по национална сигурност не е бюджетна комисия. Това е неприемливо. Категорични изместване на фокуса е това.

Втората причина – след като беше поискано от президента да се гласува присъствие на други лица, които не са членове на консултативния съвет. Едно от тях е министър Кирил Петков, за който има спор дали има двойно гражданство. Нашият председател – г-н Карадайъ, е попитал има ли право лице с чуждо гражданство да присъства във форма, която е със строг регламент и решенията му са класифицирани. Президентът е попитал откъде знаят, че Кирил Петков е с двойно гражданство. Отговорът е бил: От него самия“, разказа Йордан Цонев.

Той описа и какво се е случило вчера при президента: „След като Петков е дошъл на консултативния съвет, г-н Карадайъ го е попитал директно дали има двойно гражданство, на което президентът е реагирал, че това е въпрос извън дневния ред. А бюджетът не е ли въпрос извън дневния ред? Така г-н Карадайъ е станал и си е тръгнал.

След това там е останал Кирил Петков, не се е приело общо решение за бюджета.“

По думите на Цонев от ДПС никога не са имали доверие на служебния министър Кирил Петков.

„Когато една от любимите фрази на държавния глава е „върховенството на закона“, е добре да му припомним, че върховенството на закона започва с изпълнение на Конституцията. В нея е ясно определено, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за народен представител и не може да бъде министър“, заяви Цонев и допълни:

„Без да се опитваме да даваме акъл на държавния глава или Кирил Петков, редно беше най-малкото до излизане на решение той да напусне поста, за да няма никакво съмнение в легитимността на целия кабинет. Сега тази мантра, която разпространява – че бил атакуван, защото нарушил нечий интереси. Не, драги, не си нарушил ничий интереси, защото нищо не си свършил още.

Трябва да има действия на президента – да го отзове от поста поне до изясняване на случая. Той не бива да заема поста. Решенията, които е взел, могат и да останат такива.

Извън всяко съмнение ни предстоят тежки времена и те са дошли. Имаме икономическа, здравна и политическа криза“, каза още Цонев.

По думите му внесената актуализация на бюджета  е в нарушение на закона.

- реклама -