Майкъл Джордан, кецове

Майкъл Джордан купи отбор от сериите НАСКАР

Баскетболната икона Майкъл Джордан обяви, че е купил отбор от сериите НАСКАР. Той ще бъде мажоритарен собственик, а ветеранът Дени Хамлин – миноритарен партньор. Той ще продължи и да пилотира за Джо Гибс Рейсинг.

Джордан, считан от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена в историята на НБА, има богатство от около 1.6 млрд. долара. „Израстнал съм в Северна Каролина. С родителите ми, братятя и сестрите ми ходехме на състезания. Аз съм фен на НАСКАР от малък. Възможността да притежавам собствен отбор в партньорство с приятеля ми Дени Хамлин, е много вълнуващо за мен“, заяви Джордан.

Водещият пилот на новия тим ще е Буба Уолъс. Той е единственият тъмнокож пилот в сериите. 26-годишният състезател заяви този месец, че няма да кара повече за Richard Petty Motorsports. Той неведнъж говори открито срещу расизма тази година след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис и през юни призова шефовете на НАСКАР да забранят конфедералния флаг, използван на пистите. Така и стана, тъй като за мнозина флагът е символ на робство и расизъм.

Джордан заяви, че се надява това да привлече нови хора в доминирания от бели свят на НАСКАР. „В исторически план НАСКАР е изпитвал проблеми с разнообразието и е имало малко тъмнокожи собственици. Таймингът изглеждаше перфектен, тъй като НАСКАР еволюира и все повече застава за социална промяна. В добавка към скорошните дарения, които направих в борбата срещу системния расизъм, виждам това като шанс за образоване на нова публика и отваряне на повече възможности за тъмнокожите хора в автомобилните спортове“, добави легендата.

- реклама -