Йордан Йовчев

Йордан Йовчев за кампанията „Да изчистим България заедно“ пред FN: Какво по-хубаво от това да си пазим страната чиста

Йордан Йовчев е единственият гимнастик в историята, който се класира на шест поредни олимпийски игри, като завършва кариерата си след тези в Лондон през 2012 г. Носител е на 4 медала от олимпиади. От Сидни през 2000 г. се завръща с бронзови на земя и халки. 4-години по-късно е сребърен на халки и бронзов на земя.

Печели 13 отличия от световни първенства. От европейски първенства има 1 златен, 6 сребърни и два бронзови медала през кариерата си.

След олимпиадата в Атланта през 1996 година се премества да живее в САЩ. На няколко пъти обявява, че няма никакво намерение да се връща в България. Той обаче не се съгласява да се състезава за Щатите, въпреки че такива предложения са му отправяни неведнъж. През 2007 година Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив.

Най-добър спортист на Балканите и България за 2003 г. №1 на България и за 2001 г. Най-добър гимнастик в света за 2003 г. в класацията на международната федерация. Бил е заместник-министър на младежта и спорта в две правителства.

Повод за разговора ни с него е предстоящата кампания „Да изчистим България заедно“.

Защо се включихте в кампанията на bTV „Да изчистим Българи“?

Това една страхотна компания. Аз винаги се включвам в нещо смислено и стойностно. Какво по-хубаво от това да си пазим страната чиста.

Някой биха казали, че плащаме данъци и някой друг да чисти. Какво мислите по темата?

Чистенето е хигиена, не може някой друг да ни чисти. Нали видяхте японците какво направиха на стадиона на Световното по футбол. Е те не са били в някаква кампания…

Как намирате страната по-чиста ли е? На тези кампании ли се дължи?

Да. Чисто по образователно се прави. Като се напомня по често на един човек да чисти и като виждаш, че околните го правят. Като виждаш, че 10 човека не го правят и не хвърлят боклук, а ти го правиш и ти направят забележка.  Научаваш се и действа мотивиращо.

Очаквате ли във Фермата освен физически сблъсък в дуелите и сблъсък на манталитети?

Очаквам, защото кастингът е много сериозен и гледните точки са много. Ще има изключително много индивидуални характери. А и предаването започва със сблъсък на две групи – българите, живеещи в България и българите, живеещи в чужбина.

Вие сте били от едната и другата страна. Къде ще застанете?

Моята мисия във „Фермата“ е на обединител и да накарам хората да бъдат себе си и да изкажат какво мислят и чувстват.

Питам ви за Вашето лично мнение. Делото на давещия се е дело на давещия се или все пак трябва да правим нещата заедно?

Трябва да сме си заедно. Дълбоко в себе си вярвам, че на всеки един емигрант му липсва България. Всеки има право и на гледна точка и не осъждам никого – всеки е избрал къде да живее.

 Ще ви бъде ли трудно във „Фермата“ с битките и задачите?

Специалният ми статут в предаването ме освобождава от същинските дуели и ратайство. А за останалите смятам, че интелектуалните двубои не са ми силната част, но физическите битки са ми силната част. Прекарал съм много време във физическа активност, смятам че съм в добра форма. Чисто образователно много от нещата не ги знам, защото виждам, че в Алманаха се връщат много назад в историята. Някой от нещата не са много популярни, а други и да ги знаеш, в такава еуфория и стрес може и да не ги кажеш.

 

 

 

- реклама -