ПАОК Арис стадион погром фенове бой клубове

Йордан Грозданов за FN: Случаят с Тоско ще бъде използван за атака срещу организираните фен клубове

Тази седмица бяхме потресени от новината за убийството на Тоско Бозаджийски в Солун. Ултраси на ПАОК пребиха брутално него и двамата му придружители, а футболният запалянко беше бутнат и от кола.

За момента само един от извършителите е в ареста. Жената, която е управлявала колата също е с обвинение, но е на свобода.

Какво се случи и можеше ли да бъде избегнато? Ето какво ни разказа спортния журналист и експерт от Евроспорт Йордан Грозданов.

– Да започнем оттам – разкажи ни за враждата между ПАОК и Арис?

– Една вражда, която не е по-различна от тази, която имаме в България между Левски и ЦСКА, между Ботев и Локомотив, например. Въпросът е, че обстановката в Солун последните години се промени много. И тя е свързана с контрабандните цигари, с нахлуването на чужди банди от Северна Гърция, към които се прикрепят и  футболните фенове. Иначе враждата между ПАОК и Арис е наистина съвсем обикновена и обичайна за спортни съперници. Има възрастни фенове, които се забавляват много. За съжаление обаче има много хулигани, които са част от тази субкултура.

 

– А как се стига до участие на българи в агитките на чужди отбори?

– Това е така нареченото побратимяване, което е част от тази субкултура, за която говорим. То обхваща страни от цяла Европа. Например, Олимпиакос са побратимени с Цървена Звезда, ПАОК – много силно с Партизан. Арис са побратимени с Ботев-Пловдив. Цветовете са тези, които ги обединяват. Както Арис за жълти и черни, така и Ботев-Пловдив. ПАОК и Партизан са черно-бели. Т.е. години наред – от края на 70-те, когато се заражда ултрас-културата на база на цветовете се поражда и тази симпатия между феновете и започват тези гостувания. Какъвто е случая с Таско в Солун. И когато има голямо дерби, една част от най-запалените фенове, отива да подкрепи побратимения отбор срещу местен съперник. Това е нещо, което много често правят феновете на Левски за италианския Лацио. Много италианци идват у нас също в подкрепа на Левски.

– Практика ли е такова брутално нападение на фен на противников отбор?

– Не, не е практика. Тези хора са били въоръжени с тръби и бухалки, ножове и т.н. Те не са искали да го убият, искали да стане бой. Все още не е ясно дали е имало нарочна среща за бой между агитките. В изявлението на Арис феновете на отбора категорично отхвърлят хипотезата за такава среща – т.нар. срещи тип „къде-кога“. Т.е. вероятно в случая с Тоско става дума за една българска група, която се отделя 24 часа след мача и си сяда в източната част на Солун. Обаче в същия ден е баскетболното дерби на същите два отбора. И някои вероятно се е обадил, че има група на Арис, която си стои и ултрасите на ПАОК са ги намерили. Принципно феновете на ПАОК са най-многобройната група. Особено в Северна Гърция. Българите са постъпили доста непредпазливо – те са били далеч от местата, където полицията може да им помогне и са били с цветовете на Арис. Лошото е, че тези групи се въоръжават с оръжия, които може да са смъртоносни.

– Очакваш ли справедлив процес?

– За първи път от много години, откакто се случват тези проблеми с агитките, полицията в Гърция назовава цвят и клубна принадлежност като извършител на деянието. Което означава, че този случаи ще бъде използван за атака срещу организираните фен клубове. Нещо, което държавата и отборите искат от много време е да се изчистят от тях. Защото те гонят семействата и платежоспособните хора от стадиона. Така че, на футболните клубове малко им трябва, за да се опитат да се разправят с организираните фен клубове.

Има нещо много важно – голяма част от феновете на ПАОК гласуват за Сириза. Но в момента управлява „Нова демокрация“. Т.е. тук идва и моментът да бъдат ударени феновете на ПАОК в Северна Гърция. Има политически нюанс.

– Категорични доказателства за това, че това са конкретните извършители има ли?

– Преди две години, по подобен начин живота си губи запалянко на ПАОК от Кипър, който е атакуван от ултраси на друг солунски клуб „Ираклис“. Момчето бяга, но излизайки на шосето, е блъснато от автомобил, също, както и Тоско. Тогава всички си мислеха, че извършителите са фенове на Арис. Но следствието доказа, че не са те.

Трудно доказуемо е кой какъв фен е. Всеки може да се облече във фланелката на противниковия отбор и да отиде да се бие.

Странното е, че ПАОК все още не са излезли с официално изявление. Вероятно чакат официалното становище на следствието.

Но както и започна нашия разговор, проблемът с престъпността в Солун вече е много голям. Говорим вече за престрелки на туристическите места. Става дума за голяма контрабанда на цигари. В момента се счита, че Солун е по-опасен град от Атина, което никога не е било така. Явно е, че полицията не успява да се справи с това, а оттам всички криминални групировки, включително агитките се чувстват свободни да вилнеят.

– Какво ще препоръчаш?

– Тръгнете ли за чужбина, особено за мач на Балканите, не си правете експерименти. Не се обличайте провокативно – в цветовете на отбора, на който симпатизирате, ако имате намерение да се разхождате в квартал на противника. Това може да ви струва много.

 

 

- реклама -