Джо Байдън, президент

Избирателната колегия на САЩ утвърди победата на Джо Байдън

Избраният президент на САЩ Джо Байдън получи достатъчно електорални гласове, за да осигури президентството. Това се случи, след като ключови щати му присъдиха електоралните си гласове. Той мина границата от 270 електорални гласа с всичките 55 гласа от Калифорния. След гласуването в Сакраменто Байдън и Камала Хари събраха 306 електорални гласа., а а президентът Доналд Тръмп – 232.

Формалното признаване на резултатите ще бъде на 6 януари. Тогава ще се събере Конгресът, за да преброи бюлетините и да провъзгласи избора. Когато това се случи, Байдън ще встъпи в длъжност като 46-и президент на САЩ на 20 януари по обяд.

Очакваното развитие от електоралните вотове е съкрушителен удар по спорните и безпрецедентни опити на президента Доналд Тръмп да блокира победата на Байдън.

Главният прокурор Уилям Бар подаде оставка

Минути след избора на Калифорния Доналд Тръмп обяви, че главният прокурор Уилям Бар е подал оставка. Бар ще си тръгне преди Коледа. На неговото място ще застане досегашният му заместик Джеф Роузън.

Бар беше изключително лоялен към Тръмп през целия си мандат. Дори и той обаче отказа да подкрепи президента в опитите му да очерни изборите в САЩ.

- реклама -