Йоахим Льов, Германия

Йоахим Льов напуска Германия след Евро 2020

Йоахим Льов ще се оттегли от поста селекционер на Германия след Европейското първенство през лятото. Това изненадващо обяви самият той по-рано днес.

Льов е треньор на националния отбор от 2006-а насам и изведе Бундестима до триумф на Мондиал 2014. Освен това в престоя му начело Маншафтът остана втори на Евро 2008 и спечели Купата на конфедерациите. Веднага след краха на Световното първенство в Русия неговият договор беше удължен. Настоящият му контракт изтича на 30 юни 2022-а. В четвъртък селекционерът ще даде допълнителна информация на специална пресконференция.

„Предприемам тази стъпка много съзнателно, пълен с гордост и огромна признателност. В същото време продължавам да бъда много мотивиран, когато става въпрос за предстоящото европейско първенство. Горд, защото е нещо много специално и чест за мен да бъда въвлечен в моята страна. И защото успях да работя с най-добрите футболисти в страната почти 17 години и ги подкрепях в тяхното развитие. Имах страхотни триумфи с тях и болезнени загуби, но преди всичко много прекрасни и магически моменти. И не е само спечелването на Мондиал 2014 в Бразилия. Аз съм и ще остана и ще остана признателен на федерация, която винаги е подкрепяла мен и моя отбор с най-добрите възможни условия“, заяви Йоахим Льов.

„Дълбоко уважавам решението на Йоги. Ние знаем какво имаме в негово лице – той е един от най-великите треньори в световния футбол. Льов промени германския футбол в рамките на четири години – не само със спортните успехи, но чрез своята емпатия и човечност. Фактът, че информира за неговото решение на по-ранен етап, означава много. Той ни дава необходимото време спокойно да намерим неговия наследник“, коментира президентът на Германския футболен съюз Фриц Келер.

- реклама -