Йенс Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО

Йенс Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО. Украйна ще стане член на НАТО, а Москва няма право да налага вето на разширяването на Алианса – това заяви Йенс Столтенберг в Осло.

В норвежката столица започна двудневна неформална среща на външните министри на държавите-членки на НАТО. Според Столтенберг, организацията трябва да обмисли как ще гарантира сигурността на Украйна след войната.

Междувременно, от Молдова, където се провежда среща на Европейската политическа общност, президентът Зеленски заяви, че страната му е готова да бъде член на Алианса и чака той също да бъде готов. Според германския външен министър Аналена Беробк, не може да се говори за разширяване по време на война, предава БНТ.

„Всички съюзници са съгласни, че Украйна ще стане член на НАТО. Но Киев и Алиансът ще решат кога точно Украйна ще се присъедини. Не е работа на Москва да налага вето на разширяването на НАТО. За това има необходимост от рамка, която да гарантира сигурността на Украйна след края на войната и историята да не повтаря“, подчерта Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Вижте още:

- реклама -