Йенс Столтенберг: Инвестирате повече в отбрана, поздравявам ви

„Българските военните играят ключова роля в борбата срещу коронавируса.“ Това каза в ексклузивно интервю за БНТ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по случай Деня на храбростта и Българската армия 6 май. Той благодари на българските военни за приноса
в различни операции и мисии на Алианса и за увеличаването на инвестициите в отбраната.

„Свидетели сме как в целия алианс и в България военните играят ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби са на фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полеви болници, граничен контрол, дезинфекция на обществени места, както и с въздушен транспорт, с транспортирането на оборудване и така нататък. Съюзниците от НАТО оказват подкрепа един на друг, НАТО координира тези усилия. Например, България, се възползва от способностите за транспортирането по въздуха на важно медицинско оборудване, което помогна битката с COVID-19. Така военните подкрепят здравните институции. Прекрасно е да видим такова тясно сътрудничество.

Според Столтенберг, Черноморският регион е изключително важен не само за България, Турция и Румъния, но и за целия Алианс.

„Ние ежедневно осигуряваме надеждна отбрана и възпиране, поддържаме в готовност силите си, продължаваме с разполагането в източната част на Алианса, включително засилено присъствие в района на Черно море и българските военни части и България са важна част от този процес. Бих искал да ви поздравя за цялостния ви принос към мисиите и операциите на НАТО, както и за това, че сега инвестирате повече в отбрана. Всичко това се оценява високо и допринася за общата сила на НАТО и за факта, че сме заедно в усилията за предотвратяването на конфликт.“, подчерта Столтенберг.

Във време, в което държавите са заети с възстановяване на икономическите щети от пандемията от коронавируса, генералният секретар на НАТО смята, че инвестициите в отбраната остават много важни.

Предизвикателството е, че не разполагаме с лукса да избираме между това да се изправим или срещу заплахите в здравеопазването, или срещу заплахите, свързани със сигурността. Трябва да им отвърнем едновременно. Трябва да гарантираме, че тази здравна криза няма да се превърне в криза на сигурността. Виждаме, че когато се инвестира повече във военни способности, тези военни способности са на разположение и се използват в здравната криза.

 

- реклама -