лешояд

Йеменските власти освободиха българския лешояд Нелсън, който бе заловен като шпионин

Българският лешояд Нелсън, който бе заловен като шпионин в Йемен е освободен от полицията. Това съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна.

В момента птицата е настанена в рехабилитационен център в далечната страна. Той е спасен от организацията One World Actors Animal Rescue.

Наложило се техен представител да води тежки преговори с военните

Той е пътувал до военната база, където е задържан лешояда цели 12 часа. Първоначално униформените отказали да предадат Нелсън без разрешение от генерал Салем – главнокомандващ на военната база, който отсъствал. Но, на природозащитника било разрешено да храни птицата.

Лешоядът бе задържан от йеменските власти, които помислили, че джипиесът на крака му е шпионско устройство, а пръстенът – миникамера и че птицата е пратена от шиитската групировка „Хуси“, поддържана от Иран. Той попаднал в страната, след като се отклонил от ятото си по време на ежегодната миграция, прелетял над Турция и над голяма част от Арабския полуостров, докато накрая бил заловен в Южен Йемен.

Сега на Нелсън му предстои 6-седмична рехабилитация, преди да бъде пуснат на свобода.

Екипът на Фонд за дивата флора и фауна и Зелени Балкани благодари на местните хора от Йемен, подали сигнали до нас, както и на г-н Ал- Хууд и Ким Бродерик от One World Actors Animal Rescue, на Пиер Гай, Бен Кийтинг, Хафеда и на йеменското посолство в София.

- реклама -