Анкара

Йълдъръм: Прекъсването на преговорите с ЕС ще навреди повече на Европа, отколкото на Турция

Без помощта на Турция, Европа ще бъде залята от мигрантска вълна, а прекъсването на преговорите с ЕС ще нанесе много по-големи щети на Европа, отколкото на Анкара.

Това заяви пред турски медии премиерът Бинали Йълдъръм. Той посочи също, че Турция не избира между присъединяването си към Шанхайската организация за сътрудничество и перспективата за пълноправно членство в ЕС.

Йълдъръм коментира неотдавнашните изявления на президента Реджеп Ердоган за възможността за влизане на страната в ШОС, доколкото отношенията с ЕС навлязоха в период на сериозна криза. „Що се отнася до ШОС, тази перспектива не бива да се приема като алтернатива на ЕС. За нас е важно, като се има предвид геополитическото ни положение, да развиваме отношения с други страни. Всички виждаме развитието на Китай, Индия, Пакистан ..“, каза той.

Според Йълдъръм, „Европа в момента е в застой, така че е естествено Турция да развива отношенията с Изтока. И това не е заплаха. Ние трябва да развиваме отношенията в икономически и политически план. И не избираме: или ЕС, или ШОС…“, каза той.

Коментирайки приетата днес резолюцията на Европейския парламент за прекратяване на преговорите по присъединяването на Турция към ЕС, Йълдъръм посочи, че мигрантите ще залеят в ЕС, ако Турция не ги възпре. „Прекъсването на връзките с Европа ще навреди на Турция. Признаваме това. Но Европа ще пострада в пъти повече, от три до пет пъти повече. Без Турция бежанците ще залеят Европа, и там би трябвало да разберат това“, каза той.

- реклама -