Изявлението на ГЕРБ: Ще се стремим към съгласие в парламента и мир в страната

Изявление на ГЕРБ: Ще се стремим към съгласие в парламента и мир в страната. Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в речта си при откриването на 48-ото Народно събрание.

Държавата се намира в толкова критична ситуация,

че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие и обиди и клевети към политическите опоненти. Нито пък популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото към анархия, допълни Атанасова, цитирана от dariknews.

„Резултатът предполага взаимодействие между политическите субекти, които през последните години са се противопоставяли остро. Времето за това противопоставяне изтече“, коментира Атанасова.

„Истината днес е една – и е неприятна.

След три служебни правителства и едно седеммесечно на четворната коалиция страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут. Хиляди домакинства са изправени пред риска от рязко обедняване. Днес няма много варианти. Единственото, което трябва да мислим, е как да изправим страната на крака”, добави тя.

„Българските граждани показаха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили. Те са наясно с огромната социална цена, която всички ще платят, ако продължи политическото противопоставяне. Те не искат да я плащат.

Те заставиха нас да работим заедно

и нито една партия в 48-то НС да не е в състояние да състави самостоятелно правителство“, посочи Атанасова.

Според нея в спокойни времена може да се обсъждат различните визии и всеки да настоява за своята, такива били времената при първото и второто правителство на ГЕРБ. Сега страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са заплашени от рязко обедняване, заяви тя.

И настоя депутатите да мислят как да изправят страната на крака.

„Изключително сложна задача – заедно да укрепим доверието в институцията НС. В същото време би трябвало да разговаряме помежду си и да постигаме съгласие не само със съмишлениците си, но и с нашите опоненти. Необходими са лидерство и полтиическа смелост. Това означава да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти поддръжници“, смята Атанасова.

„Ако някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, ще вървим с по-бързи крачки към разпад на политическата система. в битката срещу парламентаризма победители няма да има“, смятат от ГЕРБ.

- реклама -