Радев: Руската агресия руши утвърдения международен ред (Видео)

За нас Чехия има особено място

– не само като приятелска държава и член на европейското семейство и съюзник в НАТО, каза президентът на България Румен Радев по време на посещението си в Чехия, съобщават от Dariknews.bg.

Румен Радев

„Нашите връзки имат дълбоки исторически корени.

Те датират от 9 век с историческата мисия

на братята Кирил и Методий и славянската солидарност“, допълни той след срещата си с чешкия президент Милош Земан.

Румен Радев.

И двамата споделяме тезата, че постигането на климатична неутралност за нашите две страни е невъзможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика и да не допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности

като въглищни централи, ядрена енергетика и тн.

Естествено осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държа. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Румен Радев
Стокообменът ни е рекорден, но споделяме убеждението, че можем да постигнем повече със съвместни инвестиции, включително в енергетиката и военната промишленост, каза още Радев.
За съжаление, войната постави страните ни пред предизвикателства, особено чешкото председателство на ЕС. Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа.

Това означава дълга война на изтощение

с тежки последици както за двете страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече с нашата стратегическа автономия и с енергийната ни независимост, каза още българският президент.

Румен Радев

Трябва да внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация.

Затова е важно санкциите, които налагаме,

да бъдат ефективни, но и да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна, категоричен беше Румен Радев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено