Председателят на ЕК: Българският опит в лицето на Борисов е от стратегическо значение за региона- ВИДЕО

„Българският опит е от стратегическо значение за региона”. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след разговори в София с премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„В лицето на Борисов виждаме не само приятел, а и истински европеец”, допълни Фон дер Лайен.

Тя и Шарл Мишел поздравиха българите с националния празник.

„Искам да изразя нашата благодарност за отличното сътрудничество между ЕС и българското правителство”, каза Шарл Мишел.

„Успяхме да се убедим колко ангажирани сте в това да опазвате границите на България. Виждаме всички усилия, които до момента сте положили и продължавате да полагате. Искам да кажа, че можете да разчитате на европейската солидарност”, каза Шарл Мишел.

Той призна, че държавите членки на ЕС трябва да действат заедно. „Имаме нужда да бъде обединени и да имаме визия за бъдещето. Срещата днес ни помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени”, каза Шарл Мишел.

„Това, за което се договорихме, е да продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, за мир. Убедени сме, че само с такова разбирателство можем да разрешим не само мигрантската криза”, каза Борисов.

Той обясни, че председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен си тръгва от България още тази вечер, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще остане у нас и утре може би ще отиде в Турция.

„Проявяваме воля и търпение, за да можем да живеем в мир. България е за пример”, похвали се Борисов.

- реклама -