Боян Петров

Известният алпинист Симоне Моро: С издирването на Боян България направи истински пробив, който ще е в полза на всички

„Това, което стори вашият министър-председател, е уникално. Убеди китайците да пуснат непалски хеликоптери. Доколкото помня, за последно подобно нещо се случи през 1994-а, за да бъде взето мъртво тяло на алпинист от френската армия. Никоя друга държава в историята не е успяла да получи разрешение от китайците. Тази мисия ще помогне за в бъдеще на всички закъсали алпинисти.“ Това заяви Симоне Моро- един от най-известните алпинисти на планетата в интервю за Sportal, посветено на издирването на изчезналия Боян Петров.

50-годишният италианец, който се включи в спасителната операция, смята, че действията на България биха могли дори да мотивират китайските власти да създадат собствен въздушен спасителен екип. „Това усилие на България трябва да бъде признато като нещо положително за бъдещето“ ,категоричен бе алпиниста.

Той е първият катерач, който успява да покори четири 8-хилядници през зимата -Шиша Пангма, Макалу, Гашербрум II и Нанга Парбат.

Моро обясни, че не губи все още надежда, че Боян Петров може да бъде намерен, макар шансовете да е жив да не са големи

„Никога не губя надежда дори до последната секунда. За мен той е изчезнал, а не мъртъв. Но съм и реалист. Шансовете са много малки. Ако Боян е жив, това ще е чудо. Той е силен характер. Не е от хората, които биха се предали, дори да е изтощен. Може да е затрупан под снега дори и без лавини при силен вятър. Все пак Боян е човек, не е бог, колкото и корав да е той“.

Според него технически изкачването, по което е минал Боян, не е трудно, но крие доста опасности. „За да се преодолеят, вероятно е имало нужда от подсигуряване в първата част от катеренето. След това от лагер 3 до върха има много висока вероятност от лавини. Последната опасност е достигането до същинския връх. 80% от алпинистите спират, когато достигнат до основния връх. Гребенът до същинската височина е много остър. Самият аз също се отказах през 1996-а. Много е лесно да се падне“, обясни още италианския алпинист.

източник: Sportal

- реклама -