форум

Плевнелиев: До дни извършителите на атентата в Бургас застават пред съда

Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово през юли 2012 г. да бъдат изправени пред съда.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Израел Реувен Ривлин.

България и Израел

България и Израел полагат всички усилия да не се повтарят трагедии като терористичния акт на летище „Сарафово“ в Бургас.

„Никои от нас няма да се успокои докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много, много, много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни”.

По-рано главният прокурор заяви, че до 15 юли обвинителният акт за атентата ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Според Плевнелиев атентатът не е постигнал целта на извършителите, не е изплашил двете държави и не е намалил израелските туристи в България.

„Тези терористи ни сплотиха, за да тръгнем по техните следи… Ние знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда“.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и терористът, който се самовзриви. При атаката бяха ранени 35 души.

Хронология

У нас на 2 април 2013 г. стана ясно, че експертизите около атентата в Сарафово са приключили. Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас. На 26 април 2013 г. пък беше извършен следствен експеримент на полигон край Ихтиман, който повтори атентата с манекени. По думите на разследващите експериментът е успешен.

На 25 юли 2013 година, за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин.

В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. „Слънчев Бряг“ и с. Равда. На 20 февруари 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно.“Третото лице пряко е участвало в атентата“, уточни той.

На 7 април 2014 година, стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. „Ливанската връзка“ се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула“, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула“.

- реклама -