Турция, извънредно положение, преврат, закон

Извънредното положение в Турция беше отменено, сменя го строг закон за борба с тероризма

Режимът на извънредното положение в Турция, който продължи почти две години, беше прекратен.

Това се случи тази нощ в 1 часа.

За първи път режимът беше въведен на 20 юли 2016 г., непосредствено след опита за преврат на 15 юли. Той беше продължаван от турските власти седем пъти.

Докато страната живееше в извънредно положение, имаше ограничения за провеждането на протести и масови събития. Правоприлагащите органи имаха по-широки права, необходими за поддържане на сигурността. Като цяло мерките за защита на страната и гражданите от различни заплахи остават значително повишени.

За това време правителството издаде повече от 35 постановления, притежаващи силата на закон, с които уволниха от длъжност повече от 130 000 души – полицаи, адвокати, учени, преподаватели и служители на реда. Според вестник „Хюриет“ уволнението им се свързва с евентуално участие във Фетхуалистката терористична организация /ФЕТО/, която Анкара обвинява за организирането на опита за преврат.

Някои европейски държави и опозицията бяха критични към идеята за въвеждане и продължаване на режима на извънредно положение, поради застрашаване свободата на гражданите.

Оглавяваната от Ердоган ПСР ще внесе в парламента нов закон за борба с тероризма, който ще предоставя на властите същите възможности, които са имали по време на извънредното положение.
- реклама -