избори гласуване, ГЕРБ Изборен кодекс социологически проучвания

Извънредно заседание на Правната комисия прекъсна дебатите по Изборния кодекс

Депутатите прекъснаха работата си по второ четене на Изборния кодекс заради извънредно заседание на Комисията по правни въпроси.

Предложението за това дойде от председателя ѝ Данаил Кирилов, който го аргументира с необходимостта от допълнителен доклад по предложението на БСП за изготвяне на публичен регистър на избирателите. Кирилов допълни още, че на заседанието ще бъде повдигнат и въпросът за разширяването на машинното гласуване.

Малко след началото обаче депутатите от БСП демонстративно напуснаха заседанието.

„Самият факт за свикване на извънредно заседание на Правната комисия показва, че нашите критики към работата ѝ снощи са били удачни“, посочи Крум Зарков от левицата. „След като ще поставим на ново обсъждане въпросите на избирателните списъци, на машините, на социологическите проучвания, аз предлагам да преразгледаме и други важни въпроси, например преференциалното гласуване и начина на обжалване на решенията“.

Предложението на опозицията не бе прието от мнозинството в комисията, което стана и повод от БСП да напуснат заседанието. „Това е пълен фарс“, коментира Зарков.

- реклама -